24 / 04 / 2024

Evlenmeden öncesine ait mallar paylaşılmaz!

Evlenmeden öncesine ait mallar paylaşılmaz!

Evlenmeden önce edinilmiş mallar ile miras yolu ile intikal etmiş mallar üzerinde evleneceğiniz kişinin herhangi bir hakkı bulunmaz. 



Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Evleneceğim kişi mal varlığım üzerinde hak iddia edebilir mi?'' sorusunu yanıtladı...

Maddi durumum iyi, evlenmek istiyorum. Evleneceğim kişi mal varlığım üzerinde hak iddia edebilir mi? 

Türk Medeni Kanunu gereği eşler arasındaki yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir. Bu rejim evlilik birliği içinde edinilen mallar üzerinde her iki eşin de eşit hakkının olduğu bir rejimdir. Adından da anlaşılacağı üzere bu mal rejiminde eşler evli iken emekleri ve çalışmaları ile edindikleri mallar üzerinde eşit hakka sahiptirler. Yani evlenmeden önce edinilmiş mallar ile miras yolu ile intikal etmiş mallar üzerinde herhangi bir hakları bulunmamaktadır. Eşler edinilmiş mallar üzerinde de bu şekilde bir düzenleme istemiyorlarsa noterde yapacakları bir evlilik sözleşmesi ile mal rejimini değiştirebilirler. Bu halde, edinilmiş mal rejimini değiştirerek mal ayrılığı rejimine geçebilirsiniz. Mal ayrılığı rejimi özetle herkesin kendi mallarından ve borçlarından sorumlu olduğu, ayrılık halinde de malların paylaşılmadığı bir rejimdir. Türk Medeni Kanunu'nun 242. Maddesi'nde düzenlenen mal ayrılığı rejimi gereğince eşler yasal sınırlar içerisinde kendi mal varlığı üzerinde yönetim yararlanma ve tasarruf hakkını korur. Evlilik sözleşmesini evlenmeden önce veya evlendikten sonra noterde yapmanız gerekmektedir..


Geri Dön