20 / 04 / 2024

Evlerde çevre temizlik vergisi!

Evlerde çevre temizlik vergisi!

Çevre ve temizlik vergisi, gayrimenkuller için alınan vergiler arasında yer alıyor. Vergi, konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapı kullanıcılarından alınıyor. İşte evlerde çevre temizlik vergisi..



Evlerde çevre temizlik vergisi!

Çevre ve temizlik vergisi, gayrimenkuller için alınan vergiler arasında yer alıyor. Söz konusu vergi, konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapı kullanıcılarından alınıyor.


İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için çevre temizlik vergisi iki eşit taksit halinde belediyelere ödenirken; evlerin çevre temizlik vergisi belediyeye ödenmiyor.


Evlerde çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 2014 yılında 24 kuruş, diğer belediyelerde 19 kuruş olarak hesaplanıyor. 

Ve çevre temizlik vergisi, su faturalarına yansıtılıyor.


Çevre temizlik vergisinden muaf olan binalar:

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından  münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık  ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi değildir.


Çevre temizlik vergisi zamanları:

Birinci taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs ayları.

İkinci taksit ödeme zamanı ise Kasım ayı.


Çevre temizlik vergisi kiracı mı öder?



Geri Dön