24 / 04 / 2024

EYT'de son dakika gelişmesi! Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor

EYT'de son dakika gelişmesi! Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor

Milyonlarca vatandaşın beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde çalışmalar her geçen gün hız kazanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den herkesi sevindiren bir haber geldi.



Milyonlaarca vatandaş büyük bir heyecanla Emeklilikte Yaşa Takılanlar müjdesini beklerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023'ün ilk altı ayında çıkacağı tahmin edilen kanunla alakalı önemli bir bilgi paylaştı. Milyonlarca vatandaşın erken emekli olma yolunu açacak staj müjdesini duyuran Bakan Vedat Bilgin, staj sigortası ile ilgili yaptıkları çalışmanın detaylarını vatandaşla paylaştı. İşte erken emekli olmak isteyenlerin her gün merakla takip ettiği EYT'de son gelişmeler...

BAKAN BİLGİN'DEN STAJ PRİMLERİNE YEŞİL IŞIK

EYT de son dakika gelişmesi! Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor

"Stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir" ifadelerini kullanan Bakan Vedat Bilgin, staj süresinde yapılan sigortanın yalnızca sağlık değil emeklilik için de geçerli olacağına ilişkin yeşil ışık yaktı.

Sabah'ın haberine göre, hali hazırda geçerli kanunda, staj ya da çıraklık sigortasında sadece iş kazası ve meslek hastalığına karşı sağlık primleri yatırılıyor. Bu primler kısa vadeli sigorta kollarından sayıldığı için emeklilik hesabında kullanılamıyor. Bu durumda staj sigortasının yapıldığı tarih de sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediği için emeklilik hesaplaması bu tarihe göre değil uzun vadeli sigorta kollarından primlerin yatırıldığı günden başlatılıyor. 8 Eylül 1999 öncesinde staj ya da çıraklık ile ilk sigortası yapılan birçok vatka9ndaş daha sonra çalışma hayatına 1999 sonrası başladığı için EYT kapsamına da giremiyor.

HEM BORÇLANMA İMKANI HEM SİGORTA BAŞLANGICI

Daha önce staj ya da çıraklık sigortası yapılmış vatandaşları bu süreleri borçlanmak istediklerini ve başlangıç sayılması ile ilgili talepleri olduğunu yazmıştık. Ayrıca 5510 sayılı yasanın 41. Maddesinde staj ve çıraklık için borçlanma imkanına emsal teşkil eden bir maddenin bulunduğunu da belirtmiştik. İlgili maddeye göre avukatlar stajda geçen sürelerini borçlanarak emeklilik hesaplarında saydırabiliyor. Aynı şekilde sigortadan önce doğum yapan anneler borçlanma yapamazken staj yapan annelere bu hak veriliyor. Böylece staj doğum borçlanması işlemlerinde sigorta başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu iki örnek aslında staj ve çıraklık sigortalıların hem borçlanmaya imkan verdiğini hem de başlangıç sayılabileceğini gösteriyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön