26 / 04 / 2024

EYT'de son dakika gelişmesi! Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor

EYT'de son dakika gelişmesi! Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor

Milyonlarca vatandaşın beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde çalışmalar her geçen gün hız kazanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den herkesi sevindiren bir haber geldi.



YENİ SİSTEMDE NE DEĞİŞECEK?

Yapılan çalışma iş hayatına staj ya da çıraklık ile başlayan vatandaşları kapsıyor. Staj ya da çıraklık sırasında kendilerine sigorta yapılan ve primleri ödenen bu vatandaşlar çalışma kapsamına giriyor. Bu süreçte staj ya da çıraklık sigortası yapıldığında bir sigorta kartı ve numarası da veriliyor. Bu numara tüm çalışma hayatı boyunca geçerli oluyor.

Staj sürelerinden yapılan primler sağlık primleri olduğundan kazancın yüzde 32'si değil yüzde 12'si prim olarak ödeniyor. Borçlanma hakkı verildiğinde hak sahipleri staj ya da çıraklıkta geçen sürelerdeki primlerinin kalan yüz de 20'lik kısmını bugünkü asgari ücret üzerinden ödeyerek uzun vadeli sigorta kollarından saydırmış olacak. Böylece o süreler emeklilikte kullanılacak. Bu süreler borçlanıldığında ilk sigorta olunun tarih de başlangıç sayılmış olacak. Bu da erken emeklilik imkanı ya da EYT imkanı sağlayacak.

EMEKLİLİK TARİHİ 2 - 3 SENE GERİ ÇEKİLECEK

EYT de son dakika gelişmesi! Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor

Staj ve çıraklık çalışması sonunda bazı sigortalılar EYT kapsamına girecek. Stajını 8 Eylül 1999 öncesinde yapmış olan sigortalılar işe giriş başlangıç sayıldığında otomatik olarak EYT kapsamına girecek. Prim ve yıl şartını da tamamladıklarında EYT'den yararlanmış olacaklar. Staja başlama tarihinin başlangıç sayılması halinde birçok sigortalı için erken emeklilik gündeme gelecek. EYT düşünülmediğinde bile yaş şartı 2-3 sene geri çekilebilecek.

Şu anki mevzuata göre 18 yaşından önceki primler ve işe giriş tarihi fiili çalışma olduğu sürece geçerli sayılıyor. Kadınlar için 20 erkekler için 25 olan yıl şartı 18 yaşından sonra başlıyor. Yasal düzenleme yapıldığında işe giriş tarihleri otomatik olarak başlangıç olarak geçerli olacak. Ancak bunun için sürelerin de uzun vadeli sigorta kollarından olması gerekiyor.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 26 Eylül 2022 tarihinde saat 23.01'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.46 Türk Lirası, euro 17,84 Türk Lirası, altının gramı ise 973 Türk Lirası değerinde.

Dolar kahini Selçuk Geçer bombayı patlattı, 1 Ekim'e işaret etti!

Uzman isim açıkladı: İşte asgari ücrete beklenen zam oranı!

Ne dolar ne altın! İslam Memiş'ten flaş uyarı geldi...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön