23 / 04 / 2024

Eyüboğlu ailesi miras kavgasında tasfiye kararı!

Eyüboğlu ailesi miras kavgasında tasfiye kararı!

Demir çelik sektörünün önemli ailelerinden biri olan Eyüboğlu Ailesi miras kavgası nedeniyle yok olma eşiğine geldi. Mahkeme aileye ait olan EPAŞ Endüstri Mamulleri AŞ’nin tasfiyesi karar verdi. Tasfiye edilen şirkette neredeyse 200'e yakın gayrimenkul yer alıyordu.



Türkiye'de faaliyet gösteren aile şirketleri yaşanan miras tartışmaları nedeniyle büyük yara alıyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; konuşarak halledilemeyen problemler mahkeme ve başka yöntemlerle sonlandırılıyor. Fakat tüm bu yöntemler ailelere büyük zarar veriyor. 

Memleketi Rize'den Karabük’e kamyonu ile nakliyecilik yapan Dursun Ali Eyüboğlu tarafından 70 sene önce temeli atılan EPAŞ Grup şu anda bu süreci yaşıyor. Demir çelik, kâğıt, inşaat, taşımacılık, eğitim ve turizm sektöründe çeşitli yatırımları bulunan  10 milyar TL ciroya sahip ortağın ikinci ve üçüncü kuşak temsilciler ikiye ayrıldı.

EPAŞ Grubu’nun ikinci kuşak yöneticilerinden Hamdi Cemalettin Eyüboğlu 8 sene önce hayatını kaybetti. Eyüboğlu’nun şu an mirasçısı olarak eşi ve iki oğlu bulunuyor. Vefat eden Eyüboğlu’nun çocukları ile küçük kardeşi Ahmet Hamdi Eyüboğlu ile baba Dursun Ali Eyüboğlu’nun diğer iki oğlu arasında miras kavgası yaşanmaya başladı. Taraflar bu kavgada birbirlerini suçlamaya başladı. Yapılan görüşmeler sonuç vermeyince konu yargıya intikal etti. 40'a yakın hukuk davası açıldı. Açılan davalarda şirketlerin tasfiyesi talep edildi. 

Ortaklık yapılamayacak durumda 

Davacılar için sunulan dilekçelerde Davacılar adına ticaret mahkemesine sunulan dilekçelerde “Şirketin paydaşları arasındaki güven ilişkisi zedelendi. Ortaklığın devamı çekilmez hale geldi” denildi. Dava dilekçelerinde ayrıca, suçlanan iki kardeşin, kendilerine ait 3 yeni şirket kurduğu grubun varlıklarını bu şirketlere aktardığı öne sürüldü. Hamdi Kemalettin Eyüboğlu (58) ile kardeşi Hamdi Alaeddin Eyüboğlu’nun (66) kontrolünde bulunan şirketler adına yapılan savunmalarda ise, “Şirket aleyhine açılan dava haksız ve hukuki dayanağı yok. Genel kurul kararları güçlü bir çoğunlukla alındı. Hamdi Kemalettin Eyüboğlu ile Hamdi Alaeddin Eyüboğlu sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığı yönündeki iddialar gerçek dışı” ifadeleri yer aldı.

Tasfiye kararı verildi

Gebze Ticaret Mahkemesi’nde görülen davalarda, EPAŞ Grup için çok önemli karar verildi. Mahkeme, 24 milyon TL sermayeli şirketin tasfiyesine karar verdi. Mali Müşavir S. D., tasfiye memuru olarak atandı. Şirketin tasfiyesi ile beraber yüzde 32 hisseye sahip davacılara düşen pay kendilerine teslim edilecek. Davalı şirket avukatları kararı istinaf mahkemesine taşıdı.

Eyüboğlu ailesi miras kavgasında tasfiye kararı!

Çok sayıda gayrimenkul var 

Tasfiye kararı alınan şirket, EPAŞ Grubu’nun diğer şirketlerinin de kurulmasına kaynaklık etmesi nedeniyle büyük önem taşıyor. Demir çelik sektöründe çalışan şirket, sahibi olduğu gayrimenkullerle de ön plana çıkıyor. Söz konusu şirkete ait, İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Bilecik ve Tekirdağ’da 172 daire, Gebze’de bir benzin istasyonu, Muğla ve Sultanbeyli’de 37 dönüm arsa, İstanbul’da fabrika ile Maltepe’de bir otel… Anılan mülklerin değeri 2 milyar TL olarak hesaplanıyor.

Ortak kalamazlar 

Mahkeme tarafından verilen tasfiye kararında “Ortakların birlikte bu şirketi işletip yürütmeleri, fiilen de hukuken de mümkün değil” denildi. Gerekçeli kararda ayrıca, EPAŞ Endüstri Mamulleri Pazarlama AŞ’den, anlaşmazlık yaşanan iki amcanın kurduğu 3 şirkete 1,3 milyar lira para aktarıldığı kaydedildi. Gerekçeli kararda “Bu paralar herhangi bir ticari ilişkiye dayalı olarak aktarılmadı” ifadeleri yer aldı. 

Diğer şirketler için de karar verildi 

Gebze Ticaret Mahkemesi, EPAŞ Endüstri Mamulleri Pazarlama AŞ için tasfiye kararı alırken dava konusu olan iki şirket için de önemli kararlar aldı. Mahkeme, tasfiyesi talep edilen Özel Dursun Ali Eyüboğlu Eğitim Öğretim Hizmetleri AŞ için, ortaklığın giderilmesine  yönelik karar aldı Mahkeme, dava konusu bir diğer şirket olan Eyüboğlu Akaryakıt şirketi için de ortaklıktan çıkarma için davacıların harç yatırması yönünde karar aldı. Bir tasfiye kararı da, yıllık 650 milyon TL ciroya sahip Eyüboğlu İnşaat Demir Çelik şirketi için alınmıştı.

Mehmet Salih Tatlıcı'nın miras davasında yeni gelişme!


Geri Dön