26 / 04 / 2024

Faiz düşüşü ekonomiyi hızla hareketlendirecek!

Faiz düşüşü ekonomiyi hızla hareketlendirecek!

Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, faizlerin aşağı gelmesiyle kısa zamanda ekonominin hareketlenmesini beklediğini, bunun firmalara yansımasının da olacağını söyledi.



Darbe girişiminin ardından Türk toplumunun birkaç ay ihtiyaçlarını almayı ertelediğini açıklayan Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, iş dünyasının hareketlenmesi için tüketicinin yeniden harcama yapması gerektiğini söyledi. Boz, “Türk toplumu 1, 2, 3 ay erteliyor, 4'üncü ay kararını verip harcamaya geçebiliyor. Ben inanıyorum ki tekrar harcama olacaktır. Faizlerin aşağı gelmesiyle birlikte kısa zamanda ekonominin hızlı bir şekilde hareketlenmesini bekliyorum" diye konuştu. KOBİ’lerin dış pazarlardaki rekabet gücünü artırmayı hedefleyen TEB) iki yeni uygulamayı hayata geçiriyor. 


KOBİ'LERE KLAVUZLUK EDECEK 

Banka,  "tebledisticaret.com" ile firmalara tek tıkla en kapsamlı bilgiye ulaşma imkânı sunarken, "Dış Ticaret Gelişim Programı" ile de bu bilgiyi nasıl kullanmaları gerektiği konusunda uzman desteği verecek. Banka 2 yeni uygulamasıyla Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolar ihracat hedefine katkı sunmayı amaçlıyor. Turgut Boz, yeni uygulamalarıyla yurt dışı satış uzmanlarının 6 ay boyunca firmalara danışmanlık edeceğini söyledi.


10 bin firmayı hedefliyor

TURGUT Boz, online bilgi platformundaki bilgilerin sürekli kendini güncellediğini ve platformun yıllık bin 500 lira ücretle kullanılacağını söyledi. Boz, programın 10 bin firma tarafından kullanılmasının hedeflendiğini ve kullanım için TEB müşterisi olma zorunluluğunun bulunmadığını anlattı.  


Seferberlik başlatılacak 

Uygulamalarıyla dış ticarette bir seferberlik ilan ettiklerini açıklayan Boz, KOBİ’lere yurt dışında iş yapmayı kolaylaştıracaklarını söyledi.


 

Akşam 


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


TOBB ve Denizbank işbirliği ile KOBİ’lere verilen ticari kredilerde faiz oranı yüzde 10’un altına düşürüldü. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Denizbank ile anlaşmaya vardık. Faizler yüzde 9.90’a kadar inecek. Diğer bankalarla görüşmelerimiz sürüyor” dedi.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) KOBİ’lere yüzde 10’un altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaştı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen ‘TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu’nun ardından yaptığı açıklamada Denizbank ile yapılan işbirliğinin detaylarını yakında açıklayacaklarını söyledi.


BANKACILIK SİSTEMİMİZ GÜÇLÜ


Hisarcıklıoğlu “Denizbank ile anlaştık. Bazı bankalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Halen yıllık yüzde 18’i bulan ticari kredilerin faizi yüzde 9,90’a kadar inecek. Bunun lansmanını yakın zamanda Başbakanımızla ekonomi bakanlarımızla banka müdürleriyle yapmayı planlıyoruz. Bankacılık sektörü kar etsin, biz onları kıskanmıyoruz. Bu kapsamda karlarından fedakarlık ederek faizleri düşürme operasyonuna girdikleri için memnunuz” diye konuştu.    


Türk ekonomisinin tahminlerden çok daha güçlü olduğunun ortaya konulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, son 1.5 yılda iki seçim yapılmasına, bir taraftan PKK ve DEAŞ terör örgütleriyle mücadele edilirken diğer taraftan darbe girişimi olmasına rağmen kamu maliyesinde bir bozulma olmadığına dikkati çekti. Türkiye’de bankacılık sisteminin güçlü olduğunu, sanayi tesislerinin üretime devam ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ülkede ekonomiye güven olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Burada en önemli göstergelerden biri, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen sonrasında dükkanlar açıktı, bankalar çalışıyordu, hiçbir kriz yaşamadık, kimse bankalardan da para çekmeye gitmedi. Bu aslında hem halkın hem ekonominin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor” dedi.     


DEV PROJELERE 1.5 MİLYAR DOLAR KREDİ DESTEĞİ


DenizBank’ın  konsolide aktifleri 2016 yılının dokuz ayında yüzde 8 artarak 122 milyar TL’ye, net kârı ise yüzde 56 yükselerek 1 milyar 105 milyon TL seviyesine ulaştı. Denizbank,  9 aylık konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş’in görüşlerine yer verildi. Bu yılın 9 ayında mevduatın yüzde 11’lik artışla 78.7 milyar TL’ye, toplam kredilerinin yüzde 8’lik artışla 110.8 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Ateş, müşteri sayısının da 2015’in aynı dönemine kıyasla 1 milyonun üzerinde yükselişle 9.9 milyon kişiye çıktığını kaydetti.  Hakan Ateş Türkiye’nin dev projelerine finansman sağlamaya devam edeceklerini de belirterek “3. Köprü, 3. Havalimanı, TAV Bodrum Havaalanı ve Ilısu Barajı ile Kamu-Özel Sektör Ortaklı Şehir Hastaneleri gibi kilit projelerin finansman süreçlerinde doğrudan ve dolaylı olarak yer alarak, yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarında kaynak aktardık” dedi.  


Star 


Geri Dön