24 / 04 / 2024

Felaketi yaşayan 10 il ekonomiyi de sarsacak! İşte çok çarpıcı veriler!

Felaketi yaşayan 10 il ekonomiyi de sarsacak! İşte çok çarpıcı veriler!

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklükteki depremlerin vurduğu 10 ilde can kayıplarının haricinde ekonomiye vereceği muhtemel hasar da verilerle ortaya çıkıyor.



İHRACATIN YÜZDE 11’İNİ KARŞILIYOR

Depremden etkilenen on il 2022 yılında Türkiye’nin toplam 254,2 milyar lira olan ihracatının yüzde 10,9 oranındaki 27,6 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirirken bunun sadece 11,2 milyar dolarını tek başına Gaziantep yaptı. Mersin 6,2 milyar, Hatay 4,1 milyar,  Adana  3,1 milyar dolarla en çok ihracat yapan iller arasında.

İnsan gücünün kaybı, üretim, nakliye ve lojistik faaliyetlerinde oluşacak aksama nedeniyle illerin ihracat performansında yaşanacak kayıpların ülke dış ticaretini olumsuz etkileyeceği görülüyor.

YILLIK 176 MİLYAR TL VERGİ

Deprem felaketinden etkilenen bu on il geçtiğimiz sene yılında devletin 2 trilyon 353,3 milyar lira olan toplam vergi gelirlerinin 176,4 milyar lira ile yüzde 7,5’ini ödemişti. Dolayısıyla, ticaretin, ekonomik faaliyetlerin duraksaması, vergilerin ödenememesi, kamu maliyesi açısından önemli bir kayıp anlamına gelmekte.

10 İLDEKİ KREDİ BORCU 785 MİLYAR TL

Bakır’ın haberine göre, felaketi yaşayan bu 10 ildeki kayıplar bankacılık sektörünün bilançosunu da olumsuz etkileyecek. Zira bu on il, 7 trilyon 643,4 milyar lira olan toplam nakdi kredilerin ise yüzde 10,3 oranındaki 784,9 milyar liralık bölümünü kullanmış durumda. Bu meblağ, depremde ağır can ve mal kaybı yaşayan, “canının derdine düşmüş” depremzede yurttaşların kullandığı ticari krediler ile tüketici kredilerini kapsamakta. Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 160,8 milyar lira olan takipteki kredi alacaklarının da yüzde 12,3 oranındaki 19,8 milyar liralık bölümü bu on ilden.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön