26 / 04 / 2024

Fikirtepe'de ilk kamulaştırma Vartaş Yapı'dan!

Fikirtepe'de ilk kamulaştırma Vartaş Yapı'dan!

Fikirtepe' de bir türlü formül bulunamayan kentsel dönüşüm sürecinde son viraja girildi. Yaklaşık 3 yıldır sorunlarla boğuşulan bölgede ilk kamulaştırma haberi Vartaş ' tan geldi...



Fikirtepe'de bir türlü formül bulunamayan kentsel dönüşüm sürecinde son viraja girildi. Yaklaşık 3 yıldır sorunlarla boğuşulan bölgede ilk kamulaştırma haberi Vartaş'tan geldi


Türkiye' de kentsel dönüşümün sembolü Fikirtepe'de nihayet düğüm çözüldü. Birçok kişi ve firma tarafından yapılıp yapılmayacağı tartışılan, bölgenin önünü açacak olan kamulaştırma gerçekleşti. İlk kamulaştırma haberi de Vartaş Yapı'dan geldi. Fikirtepe bölgesine 3/2 imzayı tamamlamış olan ada ve firmaları yakından ilgilendiren kararla bölgedeki inşaatların önünün açılması ve projelerin hızla yükselmesi bekleniyor. 


KARARA İTİRAZ HAKKI YOK 

Fikirtepe'deki ilk acele kamulaştırma kararı için Vartaş Yapı, anlaşmaya yanaşmayan hak sahibine iadeli taahhütlü tebligat göndermesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık, hak sahibine 15 günlük süre verdi. Bu süre içinde sözleşme imzalanmadığı için olay mahkemeye yansıdı. Fikirtepe'de yapılan ilk kamulaştırma kararı olma özelliği taşıyan karar, İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin "dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu kesin olmak üzere karar verildi" diyerek karara itiraz yolunu kapattı. 


HEYET İNCELEME YAPTI 

Fikirtepe'ye gelen kamulaştırma heyeti Vartaş'ın adasında inceleme yaptı. Alınan bilgilere göre, heyetin tuttuğu tutanak doğrultusunda arsa ve üzerindeki taşınmazların değerlemesi yapılarak kamulaştırma bedeli çıkarılacak. Çıkarılan bedel tekrar mahkemeye sunulacak. Bu bedel mahkemece onaylanırsa kamulaştırma bedeli mülk sahibine tebliğ edilerek, belirlenen tutar mülk sahibinin hesabına bloke edilecek. 


SIRADA DÖRT KİŞİ VAR 

Fikirtepe'deki dönüşüm projelerine başlamak için 2 yılı aşkın süredir anlaşmaları tamamlamayı beklediklerini söyleyen Vartaş İnşaat yetkilisi, "257 metrekare arsaya sahip hak sahibi için kamulaştırma yapıldı. Bunun dışında 0.80 metrekaresi olan 4 kişi daha var. Onlar için de süreç 1 haftada biter ve tüm adada sorunlar biter" dedi. 


KAMULAŞTIRMA GEREKLİ

Fikirtepe'de faaliyet gösteren derneklerden FİDEM Başkanı Ercüment Oruç, bölge genelindeki hak sahiplerinin yüzde 90 oranında imza attığını belirtti. Anlaşma sağlamayan hak sahipleri için de kamulaştırma sürecinin devam ettiğini belirten Oruç, "Fikirtepe'de artık süreç bitmeli. Kötü niyetli ve hakkından fazlasını talep edenlerin süreci tıkamasına engel olunmalı. Acele kamulaştırma gerekli. Çünkü süreci tıkayanlar, Fikirtepeliler'i mağdur ediyorlar" dedi. Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş ise kamulaştırmanın bir an önce gerçekleşmesini istediklerini belirtti.


Seda Tabak/ Sabah 


Geri Dön