24 / 04 / 2024

Gabari nedir? Gabari ne demektir?

Gabari nedir? Gabari ne demektir?

Gabari nedir? Gabari ne demektir? soruları merakla araştırılıyor. İşte gabarinin anlamına dair detaylar!



GABARİ NEDİR?

Gabari kelimesinin anlamını açıklarken, inşaat alanında sıkça geçen emsal kelimesinin de anlamı bilinmelidir. Arsa emsali ve arsa gabari denildiğinde bir inşaat alanı için sınırlar ifade edilmektedir. Emsal ve gabari birbiri ile ilişkilidir.

GABARİ NE DEMEK?

Gabari, inşaat yapılacak bir yapıyla ilgili olarak her iki kavramda yani emsal ve gabari yapının boyut sınırlarının ifade edilmesinde geçen kelimelerdir.

Gabari; yapılmak istenilen binanın belediye tarafından öngörülen azami miktardaki yüksekliğini anlatırken kullanılan bir kavramdır. Ölçülerin belirlenmesinde arazinin yüz ölçümü önemli bir etken olurken, emsaline de uygun olarak ölçülerin alınması gerekmektedir.

Emsal denilidiğinde ise; yapılacak binaya ait imar planı içinde parsel üzerine yapılacak yani inşa edilecek bir binanın toplam inşaat alanı sınırları içerisinde ki hesaplamasını kapsamaktadır. Kat alanı katsayısı olarak ifade edilir. Arsa emsal değeri bir arsanın inşaat alanında mevcut olacak kat sayısını ifade etmektedir şeklinde de anlatılır.

TAPUDA GABARİ NE ANLAMA GELİR?

Gabari piyasa içinde sıkça kullanılan bazen de yanlış anlamlarda ifade edildiğinden dolayı karışıklığa neden olan bir kavramdır. En kolay haliyle ifade edildiğinde emlak sektöründe gabari denildiğinde bahsedilen konu yüksekliktir. Yükseklik denildiğinde ise düşünülmesi gereken bir arsa üzerinde inşa edilecek olan binanın yüksekliğini ifade etmektedir. Yani bir binada olması gereken kat sayısını belirten yükseklik birimine gabari denilmektedir. Gabari değerinin bilinmesi halinde arsa üzerinde yapılacak binanın kaç katlı olacağı baştan hesaplanabilmektedir. Tapu işlemlerinde de kat sayısı ya da bina yüksekliği olarak vatandaşların karşısına çıkmaktadır. Bu durumda bina yapımı da gabari ve emsal iç içe geçen iki kavramdır. Bu nedenle gabarinin bilinmesi halinde emsalin de ne olduğuna dair fikir sahibi olunması gerekir. Tapuda emsal KAKS olarak söylenir bu şekilde ifade edilir.

Kripto paralarda son durum! Bitcoin ne kadar oldu? İşte detaylar!

Erken emeklilik prim borçlanması ne kadar, nasıl yapılır?

Polis maaşları ne kadar oldu 2022? Temmuz zammı ile polis maaşları ne kadar oldu?


Geri Dön