20 / 04 / 2024

Garaj tapulu ev nedir?

Garaj tapulu ev nedir?

Ev sahiplerinin en çok yaşadığı sorunlar arasında meskenin tapu kütüğünde farklı bir bölüm olarak kayıtlı olması yer alıyor. Peki, garaj tapulu ev nedir? Garaj tapulu ev dezavantajları nelerdir?



Garaj tapulu ev nedir?

Ev sahiplerinin en çok yaşadığı sorunlar arasında meskenin tapu kütüğünde farklı bir bölüm olarak kayıtlı olması yer alıyor. Örneğin mesken olarak kullanılan bölümler tapuda dükkan veya garaj olarak kayıtlı olabiliyor.


Tapuda garaj olarak kayıtlı mesken sahipleri, birtakım sorunlarla karşılaşabiliyor. Garaj tapulu ev için bazı abonelikler mesken tarifesinden alınamıyor.


Ayrıca bu evlerin satışı durumunda, alıcının elinde nakit parası olması gerekiyor. Çünkü tapuda garaj olarak görünen bir bağımsız bölüm için bankalar konut kredisi vermiyor.


Ayrıca, evin yıkılıp yeniden inşa edilmesi gibi durumlarda da maliklerden izin alınmadan burası mesken olarak tescil edilemiyor. Buranın mesken olarak kaydolması için tüm maliklerin izin vermesi ve cins değişikliği işleminin yapılması gerekiyor.


Cins değişikliği işlemi, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanıyor. 


Tapu üzerinde cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin temin edilmesi gerekiyor ve cins değişikliği masrafının ödenmesi gerekiyor.


Cins değişikliği belgeleri:

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Cins değişikliği masrafı..

Her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor. Ayrıca, döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor.


Dükkan tapulu daire alınır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön