20 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım satım vergisi 2015!

Gayrimenkul alım satım vergisi 2015!

Gayrimenkullerin mülkiyet devir işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tarafların bu devir işlemi için belli masrafları ödemesi gerekiyor. Peki, gayrimenkul alım satım vergisi 2015 ne kadar?



Gayrimenkul alım satım vergisi 2015!

Gayrimenkullerin mülkiyet devir işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Bunun için bazı belgelerin temin edilmesi ve tapu masraflarının ödenmiş olması gerekiyor.


Tarafların aralarında anlaşma sağlaması durumunda tapudaki işlemler için öncelikle randevu alınması gerekiyor. Randevu internet üzerinden alınabildiği gibi Alo 181 Tapu ve Kadastro hattı ile de alınabiliyor.


Randevu günü ve saatinde tapu dairesinde bulunulması gerekiyor. Eksik herhangi bir belgenin olmaması halinde alıcı ve satıcıdan alım satım vergisinin ödenmesi isteniyor.


Ödenecek harç bilgileri ilgili kişinin cep telefonuna kısa mesaj ile gönderiliyor. Peki, gayrimenkul alım satım vergisi 2015 ne kadar? Gayrimenkul alım satım vergisi 2015 nereye ödenir?


Gayrimenkul alım satım vergisi 2015:

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir


Gayrimenkul alım satım vergisi ödeme yerleri:

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.



Tapu harcı cezası geldi ne yapmalıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön