28 / 03 / 2024

Gayrimenkul devrinde harç ödenir mi?

Gayrimenkul devrinde harç ödenir mi?

Posta yazarı Tamer Heper bir okuyucusunun 'Babam miras payı olarak gayrimenkulünü bana devretmek istiyor. Bunun için harç ödenmesi gerekiyor mu? ' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Babam miras payı olarak gayrimenkulünü bana devretmek istiyor. Bunun için harç ödenmesi gerekiyor mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Gayrimenkul devrinde harç ödenir mi?


Babam miras payı olarak gayrimenkulünü bana devretmek istiyor. Bunun için harç ödenmesi gerekiyor mu? ● S.F.

★ ★ ★ ★ ★

Bir gayrimenkulün devrinde her durumda bir miktar harç ödenir. Gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcı yüzde 2’şer harç öder. Bir satış esnasında tapu müdürlüğüne ilgili belediyeden o gayrimenkulün rayiç değerini gösterir belge alınır ve o değer üzerinden hesaplanan harç ödenir.

Bu alım satımlarda alıcı için yüzde 2 satıcı için yüzde 2’dir. Şayet taraflar anlaşırsa bunu bir taraf yüzde 4 olarak öder. Bağışlarda da harç vardır ve bunu bağışı kabul eden binde 68.31 olarak öder.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi dikkat edilmesi gereken husus şudur, harçlar yıldan yıla değişiklik gösterir. Bu yazdığım 2019 tarifesidir. 2020 için yüzde 22.58 artış olacak, bunu da hesaba katmak lazım. Bu tapuya ödenecek harç.

Bir de intikal vergisi var, o da 2019 tarifesine göre 290 bin TL için yüzde 10; 700 bin TL için yüzde 15; 1 milyon 500 bin TL için yüzde 20; 2 milyon 700 bin TL için yüzde 25 ve 5 milyon 190 bin TL’den itibaren yüzde 30’dur.

Değerin 5 milyon 760 TL’si istisna tutarı olup bunun üzerindeki değer yukarıda listesini verdiğim vergiye tabi olup çıkan vergi üç yılda ve her yıl iki taksit olmak üzere altı taksitte tahsil edilir.


Geri Dön