25 / 04 / 2024

Gayrimenkul ekspertiz nedir?

Gayrimenkul ekspertiz nedir?

Satın almak istediğiniz gayrimenkul için talep ettiğiniz kredi miktarı, gayrimenkulün değer tespitinin sonucuna bağlı oluyor. Gayrimenkul ekspertiz nedir? sorusunun cevabı ise kredi alabilmek için konutun değerinin eksperler tarafından tespit edilmesidir.




Gayrimenkul ekspertiz nedir?


Gayrimenkul satın alma sürecinde bilinmesi gereken en önemli unsur gayrimenkulün değer tespiti olmalıdır. Bu değer tespitini yapacak olan gayrimenkul ekspertizi konusunda uzman ve çoğunlukla da lisans sahibi kişiler oluyor. Halk arasında gayrimenkul ekspertiz nedir? sorusu çoğu zaman kavram karmaşası yaşanmasına sebep oluyor. Bazı insanlar ekspertiz sürecinin konutun tetkiki olarak düşünür, bazıları ise evlerinin değeri tahmin ettikleri değerden düşük çıkınca şaşkınlık yaşarlar. Bu nedende gayrimenkul ekspertizi aşamalarını iyi bilirseniz gereksiz bir kavram karmaşası yaşamamış ve yanlış beklentiler içine de girmemiş olursunuz.


Satın almak istediğiniz gayrimenkul için talep ettiğiniz kredi miktarı, krediye konu gayrimenkulün değer tespitinin sonucuna bağlı oluyor. Çoğu insanın konutlarını peşin olarak alma imkanı olmadığından tespit aşaması bu noktada devreye giriyor. Tespit aşaması veya gayrimenkul ekspertizi ise konut kredisi alabilmek için zorunlu bir aşama oluyor. Yapılan gayrimenkul ekspertizi sonucunda satın alacağınız konutun piyasa değeri tespit edilerek, belirlenen piyasa değeri üzerinden konutun satın alınması beklenir. Bu belirlenen satış değeri aynı zamanda kredi kuruluşlarından alınacak kredi miktarının da tespit edilmesinde baz olarak alınıyor.


Gayrimenkul ekspertiz nedir?


Gayrimenkul ekspertizinin asıl amacı kredi veren kuruluşu korumaktır. Çünkü ekspertizin belirleyeceği değer kredi kuruluşu açısından son derece önemlidir. Kredi kuruluşu son kararını vermeden önce tespit raporunun detaylarını inceliyor.


Tespit yapacak kişiyi genellikle kredi kuruluşu seçiyor. Bu da genelde aralarında sözleşme yaptıkları bağımsız bir ekspertiz oluyor. Eğer borçlanan kişi olarak tespit yapacak kişiyi siz seçerseniz, o zaman da raporla ilgili olarak son kararı kredi kuruluşu veriyor.


Konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi gayrimenkulü o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor. Maliyet yaklaşımında ise inşaat maliyeti göz önünde bulunduruluyor. Bu yaklaşım ise genelde yeni konutlarda kullanılıyor.


Herkes değer tespiti yapamaz. Gayrimenkul ekspertizi çok ciddi uzmanlık isteyen önemli bir süreçtir ve bunun lisans sahibi kişiler tarafından yapılması gerekir.



Gayrimenkul değerleme yöntemleri!
Ekspertiz ne zaman gelir?
Hatalı ekspertiz raporu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön