19 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektöründe franchise bedellerine kur ayarı!

Gayrimenkul sektöründe franchise bedellerine kur ayarı!

Kurda meydana gelen dalgalanmalar, franchise veren markaların harekete geçmesine neden oldu. Özellikle yatırım maliyetinin önemli bir kalemini oluşturan franchise giriş bedelleri güncellendi. Şirketlerin bir kısmı bu bedeli TL'ye çevirdi, bir kısmı da kuru sabitledi. 



Kurda meydana gelen dalgalanmalar, franchise veren markaların harekete geçmesine neden oldu. Özellikle yatırım maliyetinin önemli bir kalemini oluşturan franchise giriş bedelleri güncellendi. Şirketlerin bir kısmı bu bedeli TL'ye çevirdi, bir kısmı da kuru sabitledi. Ekonomist Dergisi'nden Burcu Tuvay'ın haberine göre; pandemide hız kesmeden büyüyen ve 2022 yılında 55 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülen Türkiye franchising pazarı, yatırımcılara ve girişimcilere ciddi fırsatlar sağlıyor. 

Ancak, son zamanlarda kurda yaşanan dalgalanmalar sebebiyle franchise giriş bedeline yeni ayarlamalar yapıldı. Franchise veren markaların bir kısmı bu bedeli TL'ye çevirirken, bir kısmı ise kuru sabitlemeye yöneldi. 

Gayrimenkul sektöründe franchise bedellerine kur ayarı!

DÖVİZ KURUNU DÜŞÜK TUTACAK

Gayrimenkul sektörünün oyuncularından Era Real Estate Türkiye, geçen senenin sonuna kadar franchise giriş bedeli olarak bölgelere göre 50 bin ile 100 bin TL arasında bedel talep ediyordu. 2022'in franchise giriş bedelini henüz belirlemediklerine dikkat çeken Era Real Estate Türkiye Ülke Müdürü Alphan Manas, ortalama döviz kurunu düşük tutacaklarını dile getirdi. Mevcut döviz kuruyla hareket etmeyeceklerinin altını çizen Manas, "Yatırımcılarımızı korumak için mevcut ortamda neler yapabileceğimizle ilgili bir eylem planı hazırlıyoruz. Franchise alan yatırımcının nakit akışı üretebilmesi için 3-6 aylık genel giderlerini kenara ayırması gerekiyor. O yüzden çok yüksek franchise giriş bedeli yatırımcının kararında önemli bir yer teşkil ediyor. Yatırımcı ofise, personele zaten harcama yapıyor. O nedenle franchise bedelini yüksek tutmuyoruz." diye konuştu.

Gayrimenkul sektöründe franchise bedellerine kur ayarı!

TL OLARAK ALIYOR

2022'de 25 yeni franchise şube açmayı planlayan Altın Emlak'ın franchise giriş bedeli bölgeye göre 50 bin ile 80 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Öncelikle franchise bedelinde TL üzerinden bir ücretlendirme yaptıklarını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bunun yanı sıra teknoloji ve royalty gibi döviz bazlı bedelleri almadıklarının altını çiziyor.  Aylık sabit ödemeler de TL şeklinde alınıyor. Özelmacıklı, franchise yatırımcısının gerek iş yeri gerekse de başlangıçta pek çok masrafa yapması gerektiğine vurgu yapıyor.

Gayrimenkul sektöründe franchise bedellerine kur ayarı!

İNDİRİMLİ SABİT KUR

Gayrimenkul danışmanlığı konusunda faaliyette bulunan Realty World, bu sene 150 yeni franchise şube açmayı planlıyor. Franchise giriş bedelinin 5 bin dolar ile 15 bin dolar + KDV arasında değiştiğine dikkat çeken Realty World Franchise İş Geliştirme Müdürü Burak Öçel, kurdaki yükseliş için indirimli sabit kur uygulaması yaptıklarını dile getiriyor. Öçel, "Giriş bedelinin düşük olması yatırımcı için fonlama maliyetinin düşmesi, geri dönüşünün daha hızlı olması ve kaynaklarını reklam pazarlama ve tanıtım alanlarında kullanabilmesi açısından fayda sağlıyor" dedi.

Gayrimenkul ve inşaat sektörü Prooptech ile dönüşüyor!

Gayrimenkul sektöründe franchise yatırımları artacak!


Geri Dön