26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sözleşmesi noterde hazırlanmalı!

Gayrimenkul sözleşmesi noterde hazırlanmalı!

Türkiye Barolar Birliği ve Konya Barosu tarafından düzenlenen seminer Avukatlar Sosyal Tesislerinde yapıldı. Baro Başkanı Fevzi Kayacan seminerden önce selamlama konuşması yaptı..



Türkiye Barolar Birliği ve Konya Barosu tarafından düzenlenen seminer Avukatlar Sosyal Tesislerinde yapıldı. Seminer Baro Başkanı Fevzi Kayacan, Türkiye Barolar Birliği seminer sorumlusu Fatih Deniz Alaeddinoğlu, Prof. Dr. Süleyman Yalman, Av. İlker Hasan Duman ve çok Avukat katıldı. 

Baro Başkanı Fevzi Kayacan'ın selamlama konuşmasının ardında semineri geçildi. Av. İlker Hasan Duman, "Kat karşılığı inşaat sözleşmesi elinde arsa nitelikli gayrimenkulü olan kişinin, arsa üzerinde bina inşa edilmesi karşılığında, arsasının belirli paylarının mülkiyetini, arsa sahibi ve müteahhidin (veya yüklenici) karşılıklı anlaşmalarına göre, binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, müteahhide devretmeyi taahhüt etmesiyle oluşan ve tarafları birbirine karşı sorumlu ve borçlu kılan bir sözleşmedir. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin yasa ile belirlenmiş bir ismi yoktur. Yani, bu gibi sözleşmeler akit yapma serbestisi kapsamında düzenlenmektedir. Uygulamada yaygın olarak; "Kat Karşılığı inşaat Sözleşmesi", "Arsa payı karşılığı kat yapımı sözleşmesi", "Arsa payı karşılığı inşaat (yapım) sözleşmesi", "Kat karşılığı inşaat yapım ve satış vaadi sözleşmesi", "Gayrimenkul satış vaadi daire karşılığı inşaat sözleşmesi", "Gayrimenkul (taşınmaz) satış vaadi ve inşaat sözleşmesi (mukavelesi)" tanımlan da kullanılmaktadır. Yukanda yer alan ve yaygın olarak kullanılan hangi isim altında olursa olsun, düzenlenecek sözleşmelerin resmi olarak (noter vasıtasıyla) düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi halde, yukanda adlandırılan hangi isim altında olursa olsun amaca uygun sözleşme tanzim edilmemiş olur ve yasalar önünde geçerliliği yoktur. Taraflarca veya Noterlikçe hazırlanacak bu tip sözleşmelerin dikkatlice hazırlanması, tarafların taleplerinin ayrıntılı olarak yazılması, ileriki zamanlarda ihtilafa neden olunmayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.


Konya Yenigün


Geri Dön