24 / 04 / 2024

Gayrimenkul Yatırım Fonları yabancı yatırımcılar için alternatif olacak!

Gayrimenkul Yatırım Fonları yabancı yatırımcılar için alternatif olacak!

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) 2016 Dünya Yatırım Raporu’nu değerlendiren Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay, yabancı yatırımcı için Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın (GYF) önemli bir alternatif olacağını söyledi.



Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) 2016 Dünya Yatırım Raporu’nu değerlendiren Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay, yabancı yatırımcı için Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın (GYF) önemli bir alternatif olacağını söyledi.


Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) 2016 Dünya Yatırım Raporu’nu değerlendiren Omurga Gayrimenkul Portföy Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Oğuz Kösebay, 2016 yılında küresel uluslararası doğrudan yatırımlarda (UDY) yüzde 15’lik bir düşüş öngörüldüğünü hatırlatarak ülkelerin bu rekabette ayakta kalmak için farklı stratejiler geliştirmesinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin küresel UDY'den alacağı payı artırması, üretim ve istihdama yönelik yatırım çekebilmesi için farklı stratejiler geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Kösebay, “GYF'ler,  doğrudan gayrimenkul yatırımlarına kıyasla çok daha esnek olması, daha az ve dağıtılabilir riskler barındırması yönünden yabancı yatırımcılar için stratejik bir alternatif oluşturacaktır” dedi. 


2015 yılında dünya genelinde GYF'lerin büyüklüğünün 450 milyar dolara ulaştığını kaydeden Kösebay, “GYF'lerin Türkiye’de 4,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını ve bunun yüzde 70’ini yabancı yatırımcıların oluşturacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla GYF'lerin UDY'ye katkısının 3 milyar dolar olmasını ve yüzde 20’lik paya ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.


Yabancının gözü yeni fırsatlarda

Türkiye’nin 2015 yılında en fazla yatırım çeken ülkeler sıralamasında iki basamak yükselerek 20. sırada yer aldığını, ancak bu başarılı performansa rağmen, 2016'nın ilk 4 ayında Türkiye’ye gelen yabancı yatırımlarda yüzde 45 düşüş olduğunu da hatırlatan Kösebay “Bu düşüş GYF'lerin yılsonuna doğru piyasaya çıkması ile bir miktar kompanse edilebilir. Küresel gayrimenkul piyasasındaki yoğun rekabet yatırımcıları yeni fırsatları aramaya zorlayacaktır. Bu ortamda GYF'ler ile alternatif yatırım imkânlarının sağlanması yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisini artıracak önemli bir etken” dedi. 


GYF’ler AB ve ABD mevzuatı ile uyumlu 

GYF’lerin yapıları gereği hem gayrimenkul hem de finans sektörüne önemli katkılar yapacağını belirten Kösebay şöyle devam etti:  “GYF’ler şeffaflık, takip edilebilirlik yatırımcılar açısından esnek koşullar sağlaması gibi özellikleri ve Türkiye'deki GYF mevzuatı ve işleyişinin Avrupa ve Amerika'daki uygulamalarla benzerlik göstermesi açısından UDY olarak tercih edilecek bir ürün olacaktır. Hızlı şehirleşme ve demografik değişimle birlikte gayrimenkul sektörü dünya genelinde ciddi bir büyüme potansiyeline sahip. Türkiye'de yatırım yapılabilir gayrimenkullerin artması- da UDY için kritik önem taşıyor”


Yatırımlarda dengeli dağıtım kritik

Türkiye'ye yapılan uluslararası doğrudan yatırımların küresel piyasalardaki canlılığa ve yatırım iştahına bağlı olarak dalgalı bir seyir izlediğini de kaydeden Kösebay, şöyle konuştu: “Dünya Yatırım Raporlarının son beş yılını incelediğimizde Türkiye'nin küresel UDY'den aldığı payın yüzde 0,7 ila yüzde 1,4 arasında değiştiğini görüyoruz. Bu oran Türkiye'nin küresel ekonomiden aldığı pay ile benzerlik gösteriyor. Yıllara göre iniş çıkışlar olsa da, gayrimenkul, üretim finans ve sigortacılık sektörü UDY’den  ortalama yüzde 20-25 arasında pay alıyor. Yatırımlardaki dengeli dağılımın ve sanayi yatırımlarındaki artışla orantılı büyüyen gayrimenkul yatırımlarının ülke ekonomisi açısından sürdürülebilir ve sağlıklı olduğunu düşünüyoruz.”




Geri Dön