28 / 03 / 2024

Gayrimenkul yatırımcıları mülk yönetim hizmeti ile çare arıyor!

Gayrimenkul yatırımcıları mülk yönetim hizmeti ile çare arıyor!

Kira getirisi için gayrimenkul satın alan yatırımcılar kiracılarla ilgili birçok sorunla uğraşmaktan artık bıkmış durumda. Zamanı olmayan bu yatırımcılar ise çözümü az sayıda profesyonel yönetim hizmeti veren mülk yöneticilerinde arıyor...



Kira geliri elde etmek isteyen gayrimenkul yatırımcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Ancak kiracılar ile iletişimin yönetilmesi, ödeme ve bakım-onarım takibi gibi zaman harcanması gereken birçok konu pasif gelir elde etmek isteyen gayrimenkul yatırımcılarının gözünü korkutuyor. Doğru kiracının seçilemediği durumlarda ise kiranın düzensiz ödenmesi ile beraber kiracı ile yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden çoğu gayrimenkul yatırımcısı mağduriyet yaşıyor. Ödenmeyen kiralara karşılık artan tahliye davaları, mülk sahiplerinin yaşadığı bu sıkıntıları gözler önüne seriyor. Bu sebeple gayrimenkul yatırımcısı daha fazla yatırım yapmaktan kaçınır hale gelmiş durumda.

15 yıldır Antalya bölgesinde inşaat ve gayrimenkul işi yapan Kaplan Gayrimenkul’ün sahibi Ömer Kaplan ise, bu senenin başında başladıkları profesyonel mülk yönetim hizmetinin artık müşterileri için olmazsa olmaz olduğunu ifade etti. Kaplan, “ Antalya turistik bir şehir olduğu için şehir dışından gelenlere birçok gayrimenkul satışı yapıyoruz. Ancak yatırımcılarımız satış sonrasında da bizden destek bekliyor, mülklerini herhangi birine kiraya verip kenara çekilmemizi istemiyorlar. Yatırımcılarımız yaşadıkları sorunlardan dolayı daha fazla yatırım yapmaya çekiniyorlardı. Satışlarımızın olumsuz etkilenmemesi için biz de mülk yönetim hizmetini profesyonel olarak vermeye başladık.” dedi.

Son yıllarda kiracı oranlarındaki artışın da mülk yönetimi ihtiyacını ortaya çıkardığı görülüyor. Öyle ki TÜİK verilerine göre 2002 yılında her 100 hanenin 18,7’si kiracı iken 2018’de bu sayı 28,5’e ulaştı. Türkiye’de kiracı oranı son 15 yılda katlanarak artmaya devam etti. Hatta bir yıl arayla kiracı hane sayısı yüzde 11 artışla 6,7 milyona fırladı.

Bu veriler kiradan pasif gelir elde etmek isteyen çoğu gayrimenkul yatırımcısının birden çok mülkün sahibi olduğunu gözler önüne seriyor.  Fakat mülkleri ile aynı anda ilgilenemeyen mülk sahipleri yatırımlarının değerini korumak için çareyi mülk yönetimi hizmetinde arıyor. Hal böyle olunca yatırımcılarının işini kolaylaştırmak isteyen birçok gayrimenkul danışmanı da daha iyi hizmet verebilmek için mülk yönetimi hizmeti vermeye başladı.
Yakın zamanda online olan ve mülk yönetim hizmetini mülk yöneticileri için kolaylaştırmayı hedefleyen Rentido.com kurucusu Alper Ocaklı ise konu ile ilgili olarak, “Şimdiye kadar gayrimenkul sektörü mülk yönetimi hizmetini sınırlı olarak verebiliyordu. Biz de bu hizmeti dijital ortama taşıyarak mülk yönetimi hizmetinin daha kolay verilmesini amaçlıyoruz. Mülk yöneticilerinin birden çok gayrimenkulü olan yatırımcılarına mülk yönetim hizmeti vermeleri artık çok kolay. Özellikle mülk sahiplerinin değişik konumlardaki evleri için mülk yönetim hizmetini alması mümkün. Çünkü Rentido’da mülk sahibi değişik konumlardaki mülklerini yönetebilmeleri için o bölgede hizmet veren ve öne çıkan mülk yöneticisini seçebiliyor ve gayrimenkulleri için mülk yönetim sürecini tek bir kanaldan takip edebiliyor. Böylece platformumuz mülk sahiplerinin sorunlarını çözerken mülk yönetimi hizmeti veren uzmanların da işini kolaylaştırıyor” diye konuştu.

Mülk yönetim hizmeti, hem pasif gelir elde etmek isteyen yatırımcıların sorunlarına çare olacak hem de gayrimenkul sektöründe çalışan birçok uzmana düzenli gelir kaynağı olacak gibi duruyor.
 


Geri Dön