23 / 04 / 2024

Gayrimenkulde yükselişe geçen ivme artarak sürecek!

Gayrimenkulde yükselişe geçen ivme artarak sürecek!

Akkuş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2018 Ağustos ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi...



“Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 oranında arttı. Geçtiğimiz ayda hayata geçirilen ve 31 Ekim’e kadar devam edecek olan ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ indirim kampanyasının sektörümüzü canlandırdığını görüyoruz. Yukarıya doğru yükselişe geçen bu ivme önümüzdeki günlerde artarak sürecektir.

Yabancılara satılan konut satışlarına baktığımızda ise bu ay, geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 129,6 oranında bir artış yaşandığını görüyoruz. Ağustos ayında yabancılara 3 bin 858 adet konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos da ilk sırayı bin 141 konut satışı ile İstanbul aldı. Yaşanan bu artışın önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini öngörüyoruz.   

“Sektörümüze büyük bir canlılık getirecek”

Aynı zamanda Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişikliğe gidildi. Buna göre yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmek için karşılamak zorunda olduğu en az sabit sermaye yatırımı 2 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü. Ayrıca tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye'de taşınmaz mal edimi yoluyla vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildi. Belirli miktar mevduatı üç yıl süreyle Türk bankalarında tutma şartı veya devlet borçlanma araçlarının alımı suretiyle vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar sınırı 3 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Bu değişiklikle birlikte yabancıların Türkiye’de emlak yatırımı yapmasının önünü açacak, sektörümüze büyük bir canlılık getirecektir.”

 


Geri Dön