28 / 03 / 2024

Gelire göre kredi faizi konut fiyatlarını artırır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gelire göre kredi faizi konut fiyatlarını artırır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gelire göre konut kredisi faizi uygulamasını değerlendiren gayrimenkul sektörü uzmanları, konut talebinin canlanmasının fiyatları da yukarı çekeceğini belirtti. Uzmanlara göre gelir kıstası vergi mükellefi olmayan kesime haksız kazanç sağlayacak.



Vatandaşın gelirine göre üç farklı faiz oranı uygulanmasını öngören kredi paketini değerlendiren uzmanları, yeterli konut üretimi olmadığı için düşük faizli kredinin konut fiyatları artıracağını ileri sürdüler.

Bitmiş konuta değil devam eden konuta verilmeli

Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman, Sözcü.com.tr’ye yaptığı açıklamada, konut arzının yeterli olmadığı piyasa koşullarında talebi kuvvetlendirecek herhangi bir politikanın fiyatları yukarı çekeceğini belirtti. Büyükduman, desteğin bitmiş ikinci el konutlara değil, yapımı devam eden ya da bitmesine az kalmış konutlara yönlendirilerek arzın hızlandırılması gerektiğini söyledi. Büyükduman böylece hem fiyat artışlarının sınırlanacağını hem de konuta erişimin kolaylaşacağını dile getirdi. Gelire göre farklı kredi imkanlarının farklı sorunlara da yol açacağını savunan Büyükduman, gelirini beyan etmeyen yüksek gelir düzeyine sahip insanlar olduğunu vergi mükellefi olmayan bu kesime haksiz kazanç sağlanabileceği uyarısında bulundu.

2020 kampanyası gibi olmayacak

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise  piyasaya hareketlilik getirecek olan bu adımın fiyatların artmasıyla sonuçlanacağını savundu. Açıklanacak yeni kredi paketinin 2020’de kamu bankalarınca verilen düşük faizli krediler gibi olmayacağını belirten Yazıcı, piyasada o dönemki bir stok olmadığını belirterek, paketin piyasayı canlandıracağını ancak fiyatları da artıracağını kaydetti.

500 bin ile 3 milyon lira arasında olan konut fiyatları artacak

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise düşük faizden kaynaklanacak satış ve fiyat artışlarının konut stoğunun olduğu bölgelerde olacağını ve bunun da yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde gerçekleşeceğini dile getirdi. İMKON Başkanı Tellioğlu henüz net olmasa da kampanyadaki faiz oranlarının 0.69 ila 1.20 aralığında olmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Tellioğlu, fiyatı 500 bin TL ile 3 milyon TL aralığındaki konutların fiyatların artacağını belirtti.

 

 

 


Geri Dön