19 / 04 / 2024

Gençler kampanyalarla ev alıyor!

Gençler kampanyalarla ev alıyor!

Konut projeleri için sunulan ödeme kampanyaları gençlerin ev alma iştahını artırıyor. Müteahhitler evlerin yüzde 70'ini 25-45 yaş arası gençlere sattıklarını söylüyor..




İnşaat firmaları tarafından sunulan düşük peşinatlı uzun vadeli ödeme imkanları gençleri ev almaya teşvik ediyor. Konut projelerinin satış ofislerinin kapısını son aylarda en çok ekonomik özgürlüğüne sahip gençler çalıyor.

 

Yeni Şafak'tan Emine Açar'ın haberine göre, gayrimenkul sektöründe birbiri ardına yapılan kampanyaların uzun vadeye yayılması en çok ev sahibi olmak isteyen gençleri kendine çekti.

 

Gençlerin uzun vadeli borca rahat girdiğini söyleyen müteahhitler evlerin yüzde 70'ini 25-45 yaş arası gençlere sattıklarını dile getiriyor.

 

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, tablonun gençlere dönmesini şu şekilde yorumladı: "Cebinde parası olan orta yaş üstü yatırımcı şu anda mevduatta durmayı tercih ediyor. Gençler ise kira ödemektense kendi evlerine geçmek ve kira vermek yerine evlerinin taksitlerini ödemek istiyor. Bu açıdan bakıldığında son kampanyalarımızda gençlere çok uygun." 

 

Gençlerin talebi yoğun

 

Gelir sahibi 25-45 yaş arası gençlerin ev talebinden bahseden Elmas "Biz Sur Yapı özelinde de bunu gözlemliyoruz. Son kampanyamız olan ‘Mutlu Evler Türkiye’ buna en güzel örnek. Ama kampanyalarımızdan cebinde parası olan orta yaş üstü kişiler de sıkça yararlanıyor. Kampanyalar onlar için de cazip. Daha az peşinat ve daha düşük taksit ödeyerek birikimlerine dokunmadan ev sahibi oluyorlar" dedi.

 

İlk hedefleri ev almak

 

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Bizim küçük evlerimizin hedef kitlesi gençler. Nitekim gençler iş hayatına atıldıklarında önlerine ilk hedef olarak konut almayı koyuyorlar. Burada da tercihleri ödemesi küçük evler oluyor. Bu onlar için bir nevi kendini ispatlamak olarak da değerlendiriliyor. 25-45 yaş arasındaki konut alıcıları ne istediğini biliyor ve hepsi üniversite mezunu. İyi hesap yaptıkları için kredi geri dönüşlerinde de sorun yaşanmıyor” dedi.

 

En çok konut için kredi çekiliyor

Kredi dağılımına göre de çekilen kredi miktarının ağırlığını konut oluşturuyor. Ağustos 2017 verilerine göre çekilen tüketici kredisi toplamı 388 milyar liraya çıkarken bu rakamın 191 milyar 500 milyon lirasını konut kredileri oluşturdu. Bankalar Birliği tarafından açıklanan son verilere göre 25-55 yaş arasında kredi kullanan kişi sayısı 3 aylık dönemde 1 milyon 891 bin 892 kişi olarak gözleniyor.


 
Ev alanların yüzde 70'i genç

Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gül, son dönemde yaptıkları satışlarda 10 konuttan 7'sini 25-45 yaş arası gençlere satmaya başladıklarını belirtti. Gül, "Beykent'te 30 dönümlük arazi üzerinde konumlandırılan Avenue İstanbul projemizde de aynı trendi görüyoruz. İnşaat yaptığımız bölgede genç beyazyaka nüfusu fazla ve bu gençler kendi evlerinde oturmak istiyor. Satış ofisleri gençlerşe doluyor. Projemiz 736 daire, 40 ofis, 170 mağazayı barındıran bir AVM’den oluşuyor. Avenue İstanbul’da metrekare birim fiyatları lansmana özel 4 bin liradan başlıyor." dedi.

 


Geri Dön