25 / 04 / 2024

Geri alım hakkı şerhi!

Geri alım hakkı şerhi!

Sahibine satıcının sattığı gayrimenkulün müşteriden geri alma hakkını veren geri alım hakkı devredilemiyor, ancak miras yoluyla geçiyor. Peki tapuya geri alım hakkı şerhi konabilir mi?



Geri alım hakkı şerhi!

Sahibine satıcının sattığı gayrimenkulün müşteriden geri alma hakkını veren geri alım hakkı, taşınmaz malın malikinin bir kişiye malını satması durumunda ondan geri alabilme hakkını tanıyan bir hak olarak ifade ediliyor.


Bir kişi paraya ihtiyacı olduğu için taşınmazını başkasına satarsa, durumu iyileşince geri alım hakkı sayesinde taşınmazın bedelini ödeyerek geri alabilme imkanına sahip oluyor.


Borçlar Kanunu gereğince, aksine anlaşma olmadıkça, sözleşmeden doğan önalım, alım ve geri alım hakları devredilemez, ancak miras yoluyla geçiyor.


Bu hakların devredilebileceği sözleşmeyle kararlaştırılmışsa, devir işlemi hakkın kurulması için öngörülen şekilde yapılmadıkça geçerli olmuyor. Peki tapuya geri alım hakkı şerh edilir mi?


Medeni Kanun

3. Alım ve geri alım hakları

MADDE 736.- Tapu kütüğüne şerh verilen alım ve geri alım hakları, şerhde belirtilen süre içinde her malike karşı kullanılabilir.


Şerhin etkisi, her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer.


Geri alım hakkı devredilebilir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön