25 / 04 / 2024

arkeolojik sit alanları

arkeolojik sit alanları

Ankara’da bulunan 1. derecede arkeolojik sit alanlarının derecelerinin düşürülmesine devam ediliyor. Ankara Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, Kedi Kayası Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı derecelendirilmesinin düşürülmesini gündeme taşıdı.

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açıldı!

1999 yılında çıkarılan "Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı"na Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yeni bir madde eklendi. Böylece bazı hallerde arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açılmış oldu..

Arkeolojik sit alanı nedir?

Doğal değerlerin korunması sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar sit alanları olarak ifade ediliyor. Peki, arkeolojik sit alanı nedir?

Sit alanı!

Ülkemizde belirlenen sit alanlarına, derecesine göre farklı muhafaza sınırlaması uygulanıyor. Örneğin 1. derece sit alanı korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunması gereken sit alanı oluyor...

Kentsel Arkeolojik Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları!

15 Nisan 2005 yılında Ankara'da yapılan Kentsel Arkeolojik Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları toplantısında alınan kararlar ve toplantı ile ilgili bilgiler haberimizin içerisinde yer alıyor...

Arkeolojik sit alanları!

Arkeolojinin ilgi alanına giren ve geçmişten bugüne değer taşıyan alanlar, arkeolojik sit alanları olarak ifade ediliyor. Arkeolojik sit alanları ve detayları haberimizde...

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü'nden sit alanları ve kentsel dönüşüm semineri!

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü sit alanları ve kentsel dönüşüm yasası ile ilgili getirilen yeni düzenlemelere açıklık getirmek üzere enstitü merkezinde kapsamlı bir seminer düzenledi

Fatih Kentsel Tarihi Sit alanları imar planı askıda!

Fatih ilçesi(Tarihi yarımada) 1.Derece Arkeolojik, Kentsel Arkeolojik, Kentsel Tarihi Sit alanları imar planı askıya çıktı..

Manisa'daki sit alanlarına ilişkin 3 soru mecliste!

Manisa'daki kentsel, arkeolojik, tarihsel, kültürel ve doğal sit alanları hakkında 2002-2017 yılları arasında yapılan işlemler TBMM'de konu oldu..

Arkeolojik sit alanlarının dereceleri düşürülüyor!

Ankara’da bulunan 1. derecede arkeolojik sit alanlarının derecelerinin düşürülmesine devam ediliyor. Ankara Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, Kedi Kayası Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı derecelendirilmesinin düşürülmesini gündeme taşıdı.

Arkeolojik sit alanları yapılaşma kararına ilişkin 13 sorun TBMM'de!

Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan 1. derece arkeolojik sit alanlarında geçici yapılaşma konusunda alınan bazı kararlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Sarıhan 13 soru sordu..

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açıldı!

1999 yılında çıkarılan "Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı"na Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yeni bir madde eklendi. Böylece bazı hallerde arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açılmış oldu..

Küçükçekmece 3. derece arkeolojik sit alanının planları ilkelere uygun değil mi?

Küçükçekmece Gölü kıyısındaki arkeolojik sit alanının güneybatısında Mimar Sinan Köprüsü bağlantı yolu bulunuyor. Bilirkişi raporunda, imar planıyla ilgili kentsel doku ile bütünlük arz edecek stratejinin belirlenmediği vurgulandı.

Sit alanlarının imar durumu nedir?

Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti Koruma Kurullarınca yapılıyor. Bir alanın koruma kurulunca sit olarak ilan edilmesi, bu alandaki imar planı uygulanmasını durduruyor. Peki, sit alanlarının imar durumu nedir?

Sit alanlarındaki taşınmazların trampa bedeline itiraz edilir mi?

Sit alanı ilan edilen ve kesin inşaat yasağı getirilen taşınmazların Hazine taşınmazları ile değiştirilebiliyor. Peki, sit alanlarındaki taşınmazların trampa bedeline itiraz edilir mi? Bu bedele nasıl itiraz edilir?

Sit alanlarındaki taşınmazlardan hangileri trampa edilebilir?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 15 inci maddesi gereğince sit alanlarındaki taşınmaz, Hazine taşınmazları ile değiştirilebiliyor. Peki, sit alanlarındaki taşınmazlardan hangileri trampa edilebilir?

Sit alanlarındaki taşınmazlar hangi Hazine taşınmazları ile değiştirilebilir?

Sit alanı ilan edilen ve kesin inşaat yasağı getirilen taşınmazlar, Hazine taşınmazları ile değiştirilebiliyor. Peki, sit alanlarındaki taşınmazlar hangi Hazine taşınmazları ile değiştirilebilir? İşte yanıtı..

Sit alanlarında takas nasıl yapılır?

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 15 inci maddesi gereğince sit alanlarında yer alan taşınmaz mallar takasa konu olabiliyor. Peki, sit alanlarında takas nasıl yapılır? İşte sit alanı takas işlemleri..

Sit alanlarında tevhit yapılır mı?

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan bölgelere sit deniyor. Peki, korunan bu sit alanlarında tevhit yapılır mı?

Sit alanlarında ifraz yapılabilir mi?

Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti Koruma Kurullarınca yapılıyor. Peki, sit alanlarında neler yapılabilir? Sit alanlarında neler yapılamaz? Sit alanlarında ifraz yapılabilir mi?

arkeolojik sit alanları Haberi

arkeolojik sit alanları

Ankara Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, haftalık kent gündemi değerlendirmesi toplantısında Sincan Temelli bölgesinde bulunan Galatlılar döneminde kalma Kedi Kayası Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı derecelendirilmesinin düşürülmesini gündeme taşıdı. Karakuş, “Höyüğün arkeolojik sit sınırları değiştirilmiştir ve imara açılaması anlamına geliyor. Bu durum kabul edilemez” dedi. Sincan Temelli bölgesinde bulunan Galatlılardan kalan Kedi Kayası’nın 1994 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillendiğini ve koruma altına alındığını belirten Karakuş, “Ancak son olarak yapılan değerlendirmelerle birlikte koordinatların belirlenmesi sürecinde höyüğün 1. ve 3. derece arasında arkeolojik sit sınırları değiştirilmiştir. Bu kabul edilemez bir durumdur” dedi. 


İMARA AÇILMASI ANLAMINA GELİYOR

Galatlılar döneminden kalan bu höyüğün bazı alanlarının 3. dereceye kadar düşürülmesinin imara açılması anlamına geldiğini açıklamasında bulunan Karakuş, “Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu, kültür...