25 / 04 / 2024

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir

Anagayrimenkulde mantolama uygulaması yapıldığını düşünelim. Bina çıkmalarında yapılacak mantolama masrafı 1. kat malikine mi aittir yoksa tüm kat maliklerine mi? Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Bina mantolama zorunlu mu?

Mantolama Yasası ile inşaat alanı 1000 metrekareden fazla binalarda Enerji Kimlik Belgesi şartı aranıyor. Peki bina mantolama zorunlu mu? Binalarda mantolama yasası neyi ifade ediyor? İşte tüm merak edilenler...

Bina çıkma mesafeleri!

Bina çıkmaları, binanın üst kısımlarında yer alan çıkıntılı kısım olarak ifade ediliyor. Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabilir.

Mantolama yapmak şart mı?

Günümüzün, en fonksiyonel bina ısı yalıtım sistemi olan mantolama; daire içi ve bina dış cephe mantolama sistemi olarak uygulanabiliyor. Peki, mantolama yapmak şart mı?

Dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?

Yalıtım uygulaması ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor. Böylece bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artıyor. Peki, dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?

Bina mantolama sözleşmesi örneği!

Mantolama dış yada iç cepheler için yapılan enerji tasarrufu sağlayan işleme deniyor.Mantolama işlemi için işveren ile işi yapacak firma arasında mantolama sözleşmesi imzalanması gerekiyor.İşte bina mantolama sözleşmesi örneği!

Mantolama fiyatları 2015!

Bina mantolama, yapılar üzerinde yapılan dış cephe yalıtım uygulamasına deniyor.2000 yılından beri zorunlu olan mantolamanın ücretleri malzemeye,yere göre değişiklik gösteriyor.İşte mantolama fiyatları 2015!

Bina ön cephe uzunluğu nedir?

Bina ön cephe uzunluğu nedir?: Bina ön cephe uzunluğu; çıkmalar dahil olmak üzere parselin kot aldığı yol tarafındaki cephe uzunluğuna deniyor. Peki, bina ön cephe uzunluğu ne kadar olmalı?

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Anagayrimenkulde mantolama uygulaması yapıldığını düşünelim. Bina çıkmalarında yapılacak mantolama masrafı 1. kat malikine mi aittir yoksa tüm kat maliklerine mi? Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Yeni binalarda mantolama şart mı?

Bina mantolama, yapılar üzerinde yapılan dış cephe yalıtım uygulaması olarak tanımlanıyor. Peki, yeni binalarda mantolama şart mı? Mantolama projesinde bulunması istenilen bilgiler nelerdir? İşte yanıtı...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama işlemlerini teşvik edecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama işlemlerini teşvik edecek ve uygulama sayesinde bina yöneticisi, belediyeye giderek ücret ödemeden yaklaşık yüzde 40 oranında azaltan yalıtım işlemini başlatabilecek...

Mantolama teklif örneği!

Mantolama teklif örneği bina mantolama uygulamasına başlanmadan aday firmalardan alınıyor. Bina yönetiminin teklif aldığı firmalardan hangisine karar vereceği bu tekliflerden sonra belirleniyor. Bu seçimin yapılması büyük önem taşıyor...

Dış cephe mantolama çeşitleri!

Dış cephe mantolama çeşitleri sayesinde dışarıdaki ısının içeriye girişi engelleniyor, bina içerisindeki ısı da korunmuş oluyor. Mantolama yöntemi binalar için en çok tercih edilen ısı yalıtımı yöntemi oluyor...

Dış cephe mantolama!

Dış cephe mantolaması yalıtım amacıyla dış cephelere uygulanır. Mantolama işlemi ile dışarıdaki soğuk veya sıcak havanın bina içine geçmesi engellenebiliyor. Amaç binanın dış ortamla ısı alışverişini en aza indirgemektir...

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir Haberi

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Bina çıkmaları, binalarda döşemelerin uzantısı olarak yapılan, parsel sınırları dışına taşmayan, en az bir ucu serbest, mesnetli olan açık veya kapalı olan derinliği uygulama imar planı veya yönetmelikle belirlenen yapı elemanları olarak tanımlanıyor.


Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerleri ise ortak yerler olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre bina çıkmaları da anagayrimenkulün ortak alanları kapsamında yer alıyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, ortak alanlarda yapılacak her türlü masraflar tüm kat malikleri tarafından karşılanıyor.


Örneğin apartmanda yapılacak mantolama uygulamasında bina çıkmaları da ortak alan sayıldığından buranın masrafı da tüm kat maliklerini ilgilendiriyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu uygulamalarından doğacak her türlü anlaşmazlık Sulh Hukuk Mahkemelerinde çözümleniyor. Buna bağlı olarak bina çıkmalarında uygulanacak ısı yalıtım masrafları için...