19 / 04 / 2024

Bölünmez mal vasiyeti nasıl yapılır

Bölünmez mal vasiyeti nasıl yapılır

Bölünmez mal vasiyetinde vasiyet alacaklısı, dilerse tenkisi gereken kısmın değerini ödeyerek malın verilmesini, dilerse tasarruf edilebilir kısmın değerini karşılayan parayı isteyebiliyor. Bu kural, sağlararası kazandırmaların tenkisinde de uygulanıyor..

23 maddede bağımsız bölümler ile arsa payı ve ortak alanlar bağlantısı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "23 maddede bağımsız bölümler ile arsa payı ve ortak alanlar bağlantısı" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

15 maddede sitelerde bağımsız bölümlerle eklentiler ve ortak yerler arasındaki bağlantı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerde bağımsız bölümlerle eklentiler ve ortak yerler arasındaki bağlantı" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

12 maddede sitelerde bağımsız bölümlerle arsa payı arasındaki bağlantı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerde bağımsız bölümlerle arsa payı arasındaki bağlantı" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

3 maddede sitelerde bağımsız bölüme girme müsadesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için 3 maddede sitelerde bağımsız bölüme girme müsadesi konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı..

9 maddede aidattan dolayı bağımsız bölüme ipotek konma süreci!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için 9 maddede ödenmeyen aidattan dolayı bağımsız bölüme kanuni ipotek konması sürecini ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı..

İpotekli taşınmazın bölünmesi!

Doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi ipotek olarak ifade ediliyor. Peki, ipotekli taşınmazın bölünmesi mümkün mü?

Miras bölünmesi nasıl olur?

Ölümle birlikte mirasçıların mirasa iştirak halinde (elbirliği şeklinde) malik olmalarına miras ortaklığı deniyor. . Vefat eden kimsenin yakınlarına bıraktığı malın çok kişiye kalması halinde miras paylaşımı yapabiliyor. Peki, Miras bölünmesi nasıl olur?

Miras nasıl bölünür?

Sağken malını istediği şekilde tasarruf edebilen kişi miras paylaşımını nasıl yapmalıdır? Ölümle birlikte mirasçıların mirasa iştirak halinde malik olmalarına miras ortaklığı deniyor.Hukuken miras nasıl paylaştırılır? Miras nasıl bölünür?

Farklı 2 parsele yapılan inşaat nasıl bölüşülür?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper kendisine sorulan farklı 2 parsele yapılan inşaatın nasıl bölüşülmesi gerektiği ile ilgili bir soruyu yanıtladı. Farklı 2 parsele yapılan inşaat nasıl bölüşülür?

Kırıkkale Üniversitesi'nde İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü açıldı!

Kırıkkale Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü açıldı. Böylece üniversitede son 4 yılda ön lisans ve lisans düzeyinde açılan bölüm/program sayısı 40’a ulaştı...

Toroslar Belediyesi Bilge Kağan Parkı ve Spor Tesisi'nin bir bölümüne futbol sahası ekledi!

Toroslar Belediyesi, Korukent Mahallesi 'nde bulunan Bilge Kağan Parkı ve Spor Tesisi 'nin bir bölümüne futbol sahası ekleyerek sporda tesisleşme çalışmalarına bir halka daha ekledi.

İnşaat bölümlerinde kalite düşüyor mu?

1997’de tek bir vakıf üniversitesinde inşaat mühendisliği bölümü varken, bu yıl sayı 31’e yükseldi. Artış, “Kalite düşüyor mu?” sorusunu birlikte getiriyor. Okullara öğrencilerini iyi yetiştirmek için büyük görev düşüyor.

Çiftçiler arazilerin miras yoluyla bölünmesine karşı!

Sabah Gazetesi'nden Burcu Çalık'ın haberine göre; Arazi toplulaştırma projesine köylü de sahip çıktı. Tarım Bakanlığı'nın anketine katılan çiftçi ve muhtarların yüzde 74.6'sı arazilerin miras yoluyla bölünmesine karşı..

Bölünmez mal vasiyeti nasıl yapılır Haberi

Bölünmez mal vasiyeti nasıl yapılır


Bölünmez mal vasiyeti!


Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakkına sahiptirler.


Tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılır. 


Ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü ise kazandırmanın tenkise tabi tutulması halinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteyebiliyor. Bölünmez mal vasiyeti Türk Medeni Kanunu Miras Hukuku'nun tenkis davası başlığı altında 564. maddesinde şu şekilde açıklanıyor:


Miras Hukuku - Tenkis Davası...


2. Bölünmez mal vasiyetinde


MADDE 564.-Değerinde azalma meydana gelmeksizin bölünmesine olanak bulunmayan belirli bir mal vasiyeti tenkise tâbi olursa, vasiyet alacaklısı, dilerse tenkisi gereken kısmın...