28 / 03 / 2024

daire kira artışı neye göre yapılur

daire kira artışı neye göre yapılur

Taşınmaz mal kiralama esasları Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Yasal olarak kira dönemi yenilenen kiralamalarda ev sahibinin kiracısına zam yapma hakkı bulunuyor. Peki, daire kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira artışı ne zaman yapılır?

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözlemesinde, kiracının ne zaman ve kadar kira ödemesi gerektiği, kira süresinin ne zaman sona erdiği gibi hususlara yer veriliyor. Peki, kira artışı ne zaman yapılır?

Resmi kira artış oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Peki, resmi kira artış oranı 2015 nedir nasıl hesaplanır?

Kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Dükkan kira artış oranı 2015!

Kanunen mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde uygulanacak zam, farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki, dükkandaki kiracıya nasıl zam yapılır? İşte dükkan kira artış oranı 2015...

Kira artış oranı hesabı Nisan 2015 TÜFE ÜFE!

Senelik olarak yenilenen kira sözleşmelerinde kira hesaplaması enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, mesken ve işyerinde zam nasıl yapılır? İşte kira artış oranı hesabı Nisan 2015 TÜFE ÜFE...

Konut kira artış oranı Nisan 2015!

Geçtiğimiz sene bir ev kiraladığınızı ve Nisan ayı itibarıyla kira sözleşme döneminizin yenilendiğini düşünelim. Bu durumda kiraya ne kadar zam yapılacak? İşte konut kira artış oranı Nisan 2015...

İşyeri kira artış oranı hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında yıllık kira sözleşmesinin dolması halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. İşte işyeri kira artış oranı hesaplama 2015 kuralı..

Kira artış oranları Mart 2015!

Nisan ayına ait kira artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Nisan 2015 tarihinde açıklandı. Peki, Nisan ayında kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte kira artış oranları Mart 2015..

ÜFE'ye göre kira artışı hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kira bedelinde belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, ÜFE'ye göre kira artışı hesaplama 2015 nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Döviz bazında kira artışı 2015!

Kiracının ödeyeceği kira bedeli, Türk parası ile tahsil edilebildiği gibi yabancı para ile de tahsil edilebiliyor. Bu durumda yenilenen kira bedelinde nasıl artış yapılır? İşte döviz bazında kira artışı 2015...

Mesken kira artışı en fazla ne kadar yapılır?

Kira sözleşmeleri ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor. Yenilenen dönemde kiraya zam yapılıyor. Peki, mesken kira artışı en fazla ne kadar yapılır?

Mart ayı kira artış oranları 2015!

Mesken kira artış hesabında kullanılması zorunlu olan Üretici Fiyat Endeksi, 3 Mart 2015 tarihinde açıklandı. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı. İşte Mart ayı kira artış oranları 2015...

Kira artırım oranı 2015 ne kadar?

Kiralama sözleşmesi yenilenen kiralamalarda mal sahibi kira bedelinde zam yapma hakkına sahip oluyor. Yapılacak artırım, mesken ve işyerinde farklı şekilde uygulanıyor. Peki, kira artırım oranı 2015 ne kadar?

daire kira artışı neye göre yapılur Haberi

daire kira artışı neye göre yapılur

Daire kira artışı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralama esasları Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Yasal olarak kira dönemi yenilenen kiralamalarda ev sahibinin kiracısına zam yapma hakkı bulunuyor. Ancak, kiracıya belirlenen oranlardan yüksek bir oranda zam yapılamıyor. 


Daire kira artış hesaplamaları ile işyeri kira artış hesaplamaları farklı şekilde hesaplanıyor. Borçlar Kanunu madde 344 gereğince kiralamalarda yapılacak zamlar üretici fiyat endeksi oranlarına bağlanıyor. Ancak akabinde yapılan bir düzenleme ile işyeri için bu uygulama 2020 tarihine erteleniyor. Peki daire kira artışı nasıl hesaplanır?


Kanunda yer alan esaslara göre ev sahinin kiracısına yapacağı zam, dönemin üretici fiyat endeksinden yüksek olamıyor. Ancak kanunda hangi ÜFE oranının hesaplamada kullanılacağına dair esaslara yer verilmiyor.


Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından konuya açıklık getirildi. Kurumun yaptığı açıklamaya göre, daire kira artışı hesaplamalarında kira...