29 / 03 / 2024

depozito nasıl belirlenir

depozito nasıl belirlenir

Kiracı depozito bedeli, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak tanımlanıyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için alınıyor. Peki, Depozito nasıl belirlenir?

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Kira tutarı nasıl belirlenir? Kira tespit davasında 5 sene detayına dikkat! 

Kira tespit davası şartları merak konusu oldu. Peki Kira tutarı nasıl belirlenir? Kira tespit davasında nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

Konut Kredisi (Mortgage) nedir? Evin krediye konu değeri nasıl belirlenir?

Gündemden düşmeyen konut kredisi kavramı ve detayları vatandaşlar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Peki, Konut Kredisi (Mortgage) Nedir? Evin krediye konu değeri nasıl belirlenir? İşte detaylar..

Kira zamları nasıl belirlenir? Ev sahibi ve kiracılar aman bu detaylara dikkat!

Evini yüksek fiyattan kiralamak isteyen konut sahipleri ile kiracılar arasında sık sık anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. Peki kira zamları nasıl belirlenir? Yasal zam oranı nedir? İşte merak edilenler...

Gayrimenkul değeri nasıl hesaplanır? Ev fiyatları nasıl belirlenir?

Gayrimenkulün değeri, bir ev için önemli bir faktör olup, satın almayı düşündüğünüz veya sahip olduğunuz bir gayrimenkulün gerçek değerini belirlemek önemli bir adımdır. Peki bir evin değeri nasıl hesaplanır ve hesaplama yöntemleri nelerdir? İşte bu konuyla ilgili önemli bilgiler…

İş yeri kira artışı nasıl belirlenir? İş yeri kiralarına nasıl zam yapılır? 

İş yeri kiracıları, kira artışlarının nasıl yapılacağını merakla araştırıyor. Peki iş yeri kira artışı nasıl belirlenir? İşte ayrıntılar...

Prefabrik yapının fiyatı nasıl belirlenir?

Prefabrik yapılar, normal betonarme yapılardan farklıdır. Prefabrik evlerin fiyatı da betonarme yapılara göre farklılık göstermektedir. Peki Prefabrik yapının fiyatı nasıl belirlenir? İşte detaylar!

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatı nasıl belirlenir?

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatı nasıl belirlenir? soruları vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. İşte detaylar!

Emeklilikte sigorta süresi nasıl belirlenir?

Emeklilik soruları sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. Özellikle emeklilik sigorta süresinin nasıl belirlendiği. İşte bu konuya dair detaylar!

Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir?

Emeklilik konusu, çalışanlar için araştırılan konular arasında yer alıyor. Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir? sorusunun yanıtı!

Evin değeri nasıl belirlenir? Bir evin gerçek değerini öğrenmek için neler yapılır?

Bir evi almayı planlarken, birçok yöntem ile evin gerçek değeri belirlenebilir. Böylelikle de maddi zarara uğramaktan kaçınmak mümkün olabilir. Peki, Evin değeri nasıl belirlenir? Bir evin gerçek değerini öğrenmek için neler yapılır? İşte yapılması gerekenler…

Apartmanda aidat nasıl belirlenir?

Yeni yönetimin kurulacağı apartmanda merak edilen hususlardan biri de aidat oluyor. Peki, apartmanda aidat nasıl belirlenir?

Miras kalan arsanın kamulaştırma bedeli nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan arsanın kamulaştırma bedelinin nasıl belirleneceğini kaleme aldı.

Dalgalı piyasalarda konut fiyatları nasıl belirlenir?

Dalgalı piyasalarda gayrimenkul satma ya da gayrimenkul alma kararı vermeden önce bazı şeylere dikkat edilmesi gerekiyor. Peki dalgaları piyasalarda konut fiyatları nasıl belirlenir?

depozito nasıl belirlenir Haberi

depozito nasıl belirlenir

Depozito nasıl belirlenir?

Depozito bedeli, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak tanımlanıyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için alınıyor.


Kiralama süreci sonunda, herhangi bir zararın meydana gelmemesi halinde bu bedel kiracıya teslim ediliyor. Depozito bedeli hesabı ve ödemeleri ile ilgili esaslar Yeni Borçlar Kanunu kapdammında madde 342'de açıklanıyor.


Kanun gereğince, ev sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedelini talep edebiliyor. Buna göre kira bedeli 800 TL olan kimseden en fazla 2400 TL depozito istenebiliyor. Bu bedelden yüksek miktarda depozito talep edilemiyor.


MADDE 342- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere,...