20 / 04 / 2024

devremülk irtifak hakkı

devremülk irtifak hakkı

Devremülk nasıl kurulur?: Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre devremülk tesisinin kurulabilmesi için mutlaka müşterek mülkiyete konu bir taşınmazın olması gerekiyor. Bu mülkiyette tüm hak sahiplerinin belli oranda payı bulunuyor...

Devremülk nasıl alınır?

Devremülk nasıl alınır? sorusuna, mesken olarak kullanılmaya elverişli bir bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanmak üzere alınır cevabını verebiliriz...

Devremülk cayma bedeli nedir?

Yıl içerisinde farklı kişilerin kiralayabildiği ya da yılın belirli bir dönemi için satın alınabilen gayrimenkul tipine devremülk denir. Peki, devremülk cayma bedeli nedir? Devremülk cayma hakkı nedir?

Devremülk satışında dolandırıcılara dikkat!

TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Genel Başkanı ve TÜDEF (Tüketici Dernekleri Federasyonu) Genel Başkan Yardımcısı Aziz Koçal, devremülk satışları hakkında vatandaşlara karşı uyarılarda bulundu. 

Devremülk sözleşmesinin feshi nasıl olur?

Devremülk sözleşmesi, bağımsız bölümde yılın belli günleri sahip olunan mülkiyet hakkının devre mülk alıcısı ile satıcısı arasında yazılı olarak şartlara bağlandığı sözleşme oluyor. Peki, devremülk sözleşmesinin feshi nasıl olur?

Devremülk sözleşmesinden cayma süresi!

Devre Tatil be Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri yönetmeliği kapsamında düzenlenen sözleşmeler için belli bir süre içince cayma hakkı kullanılabiliyor. Peki, devremülk sözleşmesinden cayma süresi nedir?

İrtifak hakkı tesisi nasıl yapılır?

Taşınmaz mal sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkı irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, irtifak hakkı tesisi nasıl yapılır?

Devremülk satışı nasıl yapılır?

Devremülk hakkının yılın belirli dönemlerine ayrılması ve 15 günden daha az süreli olmaması gerekiyor. Devremülk sahiplerinin bazı hakları bulunuyor. Peki, devremülk satışı nasıl yapılır?

Devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?

Devremülk; mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan/bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde kullanılma hakkı sağlıyor. Peki, devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?

Ortak alanlar üzerinde devremülk sahiplerinin hakları!

Devre tatil sözleşmeleri ile karıştırılan bir sınırlı mülkiyet hakkına devre mülk deniyor. Peki, Ortak alanlar üzerinde devremülk sahiplerinin hakları nelerdir?

Devremülk üzerinde ortaklığın giderilmesi!

Devremülk hakkı ancak mesken nitelikli, kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş yahut müstakil yapılarda kurulabiliyor. Peki, devremülk üzerinde ortaklık giderilebilir mi? İşte, devremülk üzerinde ortaklığın giderilmesi!

Devremülk hakkının şartları!

Bir kişinin yılın 15 günlük ya da daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk devremülk olarak biliniyor. Devremülk tesisi için bazı şartların sağlanmış olması gerekiyor. İşte, devremülk hakkının şartları!

Devremülk üzerinde şufa hakkı kullanılabilir mi?

Termal kaplıcalarda devremülk sistemi ekonomik bir sistem olarak biliniyor. Kısa süreli tatillerde her sene çok sayıda kişi devremülk sisteminden faydalanıyor. Peki, devremülk üzerinde şufa hakkı kullanılabilir mi?

Devremülk sahibinin hakları!

Devremülk hakkı; mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan yılın belirli dönemlerinde yararlanma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, devremülk sahibinin hakları nelerdir?

Devremülk kullanım süresi!

Devremülk hakkını, irtifak hakkını da içeren bir gayrimenkul mülkiyeti olarak tanımlamak mümkün. Peki, devremülk hakkı kullanım süresi ne kadardır? İşte, devremülk kullanım süresi!

devremülk irtifak hakkı Haberi

devremülk irtifak hakkı


Devremülk nasıl kurulur?


Devremülk hakkı ancak mesken niteliği taşıyan konutlarda kurulabiliyor. İşyeri nitelikli konutlarda kurulamıyor. Mesken niteliğindeki yapılar Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat mülkiyeti veya kat irtifakına geçilmiş olduğundan üzerinde devremülk hakkı kurulabiliyor.


Devremülk nasıl kurulur? sorusuna verilecek en net yanıt, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre devremülk tesisinin kurulabilmesi için mutlaka müşterek mülkiyete konu bir taşınmazın olması gerektiğidir. Müşterek mülkiyette her devremülk hakkı sahibinin kesirlerle ifade edilen bir payı oluyor. Bu payın geçerliliği de tapuda tescil edilmiş olmasına bağlı oluyor.


Devremülk nasıl kurulur? sorusundan devam edersek eğer devremülkün mutlaka geçerli bir irtifak hakkı olarak kurulması şartının olduğunu söyleyebiliriz. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda;


"Ara taşınmaz ile bağımsız bölümlerin ve müstakil yapıların tapu kütüklerinini beyanlar hanesine, bağımsız bölüm veya yapı üzerinde de devremülk hakkı kurulduğu işaret edilir...