25 / 04 / 2024

Devremülk nasıl kurulur?

Devremülk nasıl kurulur?

Devremülk nasıl kurulur?: Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre devremülk tesisinin kurulabilmesi için mutlaka müşterek mülkiyete konu bir taşınmazın olması gerekiyor. Bu mülkiyette tüm hak sahiplerinin belli oranda payı bulunuyor...




Devremülk nasıl kurulur?


Devremülk hakkı ancak mesken niteliği taşıyan konutlarda kurulabiliyor. İşyeri nitelikli konutlarda kurulamıyor. Mesken niteliğindeki yapılar Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat mülkiyeti veya kat irtifakına geçilmiş olduğundan üzerinde devremülk hakkı kurulabiliyor.


Devremülk nasıl kurulur? sorusuna verilecek en net yanıt, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre devremülk tesisinin kurulabilmesi için mutlaka müşterek mülkiyete konu bir taşınmazın olması gerektiğidir. Müşterek mülkiyette her devremülk hakkı sahibinin kesirlerle ifade edilen bir payı oluyor. Bu payın geçerliliği de tapuda tescil edilmiş olmasına bağlı oluyor.


Devremülk nasıl kurulur? sorusundan devam edersek eğer devremülkün mutlaka geçerli bir irtifak hakkı olarak kurulması şartının olduğunu söyleyebiliriz. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda;


"Ara taşınmaz ile bağımsız bölümlerin ve müstakil yapıların tapu kütüklerinini beyanlar hanesine, bağımsız bölüm veya yapı üzerinde de devremülk hakkı kurulduğu işaret edilir ve düzenlenecek tapu senedinde de bu husus belirtilir" hükmü yer alıyor.


Devremülk sitesi kurmak amacıyla pazarlama yapan girişimci satışa başlamadan önce Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili hükümlerince bağımsız bölümleri tek başına (tek imza ile) kat mülkiyetine geçirebiliyor. Mülkiyetini paylara bağlayarak devremülk irtifakına konu yapabiliyor. Bu işlemlerden sonra pazarlamada doğrudan devremülk hakkını devredebiliyor.    



Devremülk değişim sistemi!
Devremülk genel kurul!
Devremülk nasıl alınır?
Devremülk kanunu!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön