28 / 03 / 2024

Devremülk nasıl yönetilir?

Devremülk nasıl yönetilir?

Devremülk nasıl yönetilir?: Devremülke konu olan gayrimenkul, kanunların emredici hükümleriyle beraber, sözleşmelerde belirtilen hükümler gereğince, devre mülk hakkı sahipleri kurulunca yönetiliyor. Devremülkün yönetim tarzı da bu şekilde düzenleniyor...




Devremülk nasıl yönetilir?

Devremülke konu olan gayrimenkul, kanunların emredici hükümleriyle beraber, sözleşmelerde belirtilen hükümler gereğince, devre mülk hakkı sahipleri kurulunca yönetiliyor. Devremülkün yönetim tarzı da bu şekilde düzenleniyor.


Devremülk yönetim kurulu, her yıl ocak ayında yöneticinin tayin edeceği yer ve tarihte, toplantı tarihinden en az yedi gün önce yönetici tarafından yapılacak yazılı çağrı üzerine olağan olarak toplanıyor. Önemli bir sebebin çıkması halinde yönetici, denetçi veya dönem süresinin yarısına sahip olanların çağrısı üzerine, her zaman olağanüstü de toplanabiliyor. Kurul, devre mülk dönemi ile müşterek mülkiyet payı sahiplerinin çoğunluğuyla toplanıyor ve gelenlerin çoğunluğuyla kararlar alınıyor.


İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantı, dönem süresinin üçte birine sahip olanlardan daha az olmamak şartıyla, katılımcılarla yapılıyor. Toplantı gündemi yönetici ve toplantıya katılanlar tarafından belirleniyor. Maliklerden en yaşlı olanı toplantıya başkanlık ediyor.


Devremülk nasıl yönetilir?


Devre mülk hakkı sahipleri, yılın her ………… günü ve küsürü bir dönem kabul edilerek, arsa payına bakılmaksızın her dönem için bir oy kullanıyorlar. Ancak bir kişinin bizzat  kullanacağı oy sayısı altıdan fazla olamıyor. Bir döneme birden fazla kişi sahipse, içlerinden biri oy kullanabiliyor. 

Bütün devremülk hakkı sahiplerinin dönem süreleri eşit ise her biri bir oy kullanıyor.


Devremülk nasıl yönetilir? sorusuna devam edecek olursak devremülk hakkı sahiplerinin toplantıda aldıkları kararlar bir deftere yazılarak orada bulunanlar tarafından imzalanıyor. Ayrıca gelir ve giderler için yönetici tarafından bir işletme defteri tutuluyor.


Bütün hak sahipleriyle, onlar yerine anayapı ve ortak yerlerden herhangi bir sebeple yararlananlar, kurul kararlarına uymaya mecburdurlar. Kararlara razı olmayanların, Kat Mülkiyeti Kanunu ve genel hükümler uyarınca Sulh Mahkemesine başvurma hakları bulunuyor.



Devremülk nedir?
Devremülk hakkı nedir?
Devremülk nasıl satılır?
Devremülk sözleşmesi nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön