19 / 04 / 2024

eski binalara iskan nasıl alınır

eski binalara iskan nasıl alınır

İskan belgesi, ruhsatlı bir binanın projesine uygun olarak bitirilmesi halinde belediye tarafından düzenlenen oturma ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, eski binaya iskan alınır mı? Eski binaya iskan nasıl alınır?

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

'Eskişehir’in şehir merkezinde zemin zayıf, kentsel dönüşüm hızlandırılmalı!'

Deprem ülkesi olan Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, kentteki binalara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Binalara gaz stop sistemi geliyor! İstanbul, Bursa ve Eskişehir için düğmeye basıldı! 3 ilde deprem önlemi!

İstanbul, Bursa ve Eskişehir'deki 1.5 milyon bina için düğmeye basıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti. Konutlarda bulunan doğalgaz sistemi yenilenecek. 

Yapı denetiminden geçmeyen binalara iskan veriliyor! İmar barışında sıkıntı var!

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisler Derneği Başkanı Nazmi Şahin, yapı denetiminden geçemeyen binaların imar barışından iskan aldığına dikkat çekti. İşte Nazmi Şahin'in o açıklamaları...

Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

Binanın kolonlarına eklenen ve böylece  binanın depremde sallanarak yıkılmasının önüne geçen sismik izolatör,  geri dönen deprem kabusunun ardından bugünlerde pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Peki sismik izolatör depremde nasıl koruyor? Maliyeti ne kadar? Eski binalara da takılabiliyor mu

İstanbul'da yıkılacak binalara eski imar hakkı verilecek!

İstanbul'da kentsel dönüşümün önünü açacak yeni bir karara imza atıldı. İBB Meclisi'nde alınan karara göre; kentsel dönüşüm ile yıkılacak binalara ilk imar hakları geri verildi. 

Prof. Dr. Bilge Siyahi'den 'Eski binalara depreme dayanıklılık testi yaptırın' önerisi!

Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilge Siyahi, ortalama binaların 50 yıl ömrü olduğunu belirterek, "Betonun sağlamlığı, demirlerin çapları, sıklığı bunların çok iyi araştırılması gerekiyor. Bunu belediyeler ve üniversitelerin ilgili laboratuvarlarıyla tespit etmek mümkün." dedi.

İmar ve İskan eski bakanı Selahattin Babüroğlu vefat etti!

İmar ve İskan, Ulaştırma Bakanı eski bakanı Selahattin Babüroğlu hayatını kaybetti. Uzun seneler bakanlık ve Cumhuriyet Senatosu üyeliğinde bulunan Babüroğlu, 98 yaşında vefat etti. 

O belgesi olmayan binalara iskan verilmiyor!

Yeni binalar için 2011’den bu yana uygulanmaya başlanan enerji kimlik belgesinde geçen yıl itibarıyla 1 milyon 206 bin binaya ulaşıldı. Enerji kimlik belgesi bulunmayan binalara belediyeler iskân vermiyor.

Gökhan Çeliktürk'ten imar barışı uyarısı!

İstanbul Kartal'da 8 katlı binanın çökmesinin ardından gözler Türkiye'deki eski binalara çevrildi. Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk bazı uyarılarda bulundu. 

5 soruda sıfır evin emlak vergisi!

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yeni inşa edilen binaların vergisi, eski binalara göre farklı hesaplanıyor. Peki, sıfır ev alanlar ne kadar vergi öder? İşte 5 soruda sıfır evin emlak vergisi..

Eskişehir’de iskansız binalar arttı!

Eskişehir Müteahhitler Derneği Başkanı Ahmet Çetin, dernekte düzenlenen toplantıda binalarda iskan sorununu ele aldı. Çetin “Eskişehir’de iskânsız bina sayısı da had safhada” dedi.

İnşaat iskan ruhsatı almak için gerekli belgeler!

İnşaat iskan ruhsatı, inşaat çalışmaları tamamlanan ruhsatlı binalara veriliyor. Peki, inşaat iskan ruhsatı almak için gerekli belgeler nelerdir? İnşaat iskan ruhsatı nasıl alınır? İşte inşaat iskan ruhsatı için gerekenler..

eski binalara iskan nasıl alınır Haberi

eski binalara iskan nasıl alınır

Eski binaya iskan nasıl alınır?

İskan belgesi, ruhsatlı bir binanın, ruhsat şartlarına uygunluğunu gösteren belgelerle birlikte; inşaat bitim tarihini, tapu kayıt numarasını, binanın adresini, bağımsız bölümlerin türlerini, arsa paylarının ve numaralarını, mal sahiplerini, sınıflarını, metrekare cinsinden kapladığı alanını gösteren belgelere iskan belgesi olarak ifade ediliyor.


İskan raporları belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından hazırlanıyor. 


İskan belgesi alabilmek için inşaat sahibi müteahhidin veya inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyenin ilgili bölümüne müracaat etmesi gerekiyor. İskan belgesi için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:


İskan belgesi için gerekli olan belgeler

* Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

* Tapu kaydı bilgileri,

* Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

* Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

* Telekom Olur Yazısı,

* Proje Müellifleri Raporu, 

* Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

* Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

*...