19 / 04 / 2024

eski istanbul binaları

eski istanbul binaları

1946 yılında süren mesken buhranının yükünü azaltmak için İstanbul Belediyesi ve Emlak Bankası işbirliği yaparak yangın arsalarında küçük evler inşa edeceklermiş. Böylece şehrin imarına da katkıda bulunulacakmış.

1944 yılında Harbiye'de 8 daireli bir apartman 65 bin liraya satılacakmış!

Reşat Altın'ın 38 lira olduğu 1944 yılında Beyoğlu'nda yıllık 7 bin 80 lira kira getirisi olan bir apartman 70 bin liraya, Harbiye'de 8 daireli bir apartman ise 65 bin liraya satılacakmış.

1935 yılında apartman inşası azalmış!

1935 yılında İstanbul'da büyük bina yapımı azalmış buna karşılık iki katlı bina inşaat sayısı artmış. Bu azalmasının sebebi ise bankaların mesken inşasına borç verirken apartman inşasına borç vermemesinden kaynaklanıyormuş.

1934 yılında sokaklara genişliklerini gösteren tabela konmuş!

Yeni Yollar ve Yapılar Kanunu'yla İstanbul sokaklarında yer alan arsalara yapılacak binanın yüksekliği sokakların genişliğine göre belirlenecekmiş. Belediye her sokağın başına tabela koyarak en fazla yapılabilecek bina yüksekliği tabelada yazacakmış.

1933 yılında binalara kat sınırlaması getirilmiş!

22 Ağustos 1933 Akşam Gazetesi'nde yer alan haberde, yeni yapılan yüksek binaların Ayasofya ve Sultanahmet gibi tarihi abidelerin manzarasını kapattığını ve belediyenin bu duruma tedbir aldığı yazılmış.

1933 yılında lüks semtlerde ki dairelerin fiyatları düşmüş!

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre İstanbul'da lüks binalar kiracı bulamıyormuş. Bunun ise iki sebebi varmış, iktisadi darlık ve çok fazla inşaatın yapılmasıymış. Kiralar en çok Maçka, Taksim ve Ayaspaşa'da düşmüş.

84 yıldır İstanbul’da şehir düzenlemesi!

Günümüzde bile İstanbul’da çevre düzenlemesinde birçok sıkıntısı varken 84 yıl önce çevre düzenlemesi yapılmaya başlanmış. İstanbul’da bazı yerleşim yerlerinde bulunan yıkılmak üzere olan evlerin belediye tarafından yıkılacağı haberde belirtilmiş

1930 yılında yapılan binalar bir üsluba ve ahenge sahip değilmiş!

10 Haziran 1930 yılı Akşam Gazetesi'nin haberine göre İstanbul'un çeşitli semtlerinde yeni binalar inşa ediliyormuş. Yeni yapılan binaların Avrupa'daki gibi bir uslup ve ahenge sahip olmadığına dikkat çekmeye çalışmışlar.

İstanbul'un o ilçesindeki 60 yıllık binalar depreme dayanıklı çıktı! Uzmanlar zemin konusunda uyardı! 

İstanbul’un sakin, düzenli ve yeşil bölgesi Ataköy de bazı eski binalar depreme dayanıklı çıkarken, Prof. Dr. Cenk Yaltırak zemin ile ilgili uyarılarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, üç depremde de yıkılmayan binayı inceledi ve binalarda kullanılan yöntemi İstanbul'da da hayata geçirileceğini söyledi. Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

Kocaeli'nin 3 ilçesindeki eski binalar yıkılacak! 

Kocaeli'nin 3 ilçesindeki eski binaların yıkımı için ihale yapıldı. İhaleye 11 firma teklif sundu. İhaleye sunulan en yüksek teklif 1 milyon 710 bin TL + KDV oldu. İhaleler dışındaki maddeler de konuşularak karar verildi. 

Ziraat GYO İstanbul binalarının değeri ne kadar?

Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul'da yer alan binalarına ilişkin 2021 yıl sonu değerleme raporlarını yayınladı. İşte Ziraat GYO'nun İstanbul binalarının değeri...

Kayseri Kocasinan'da kentsel dönüşüm projesinde eski binalar yıkılıyor!

Kayseri'ye bağlı Kocasinan Uğurevler Mahallesi'nde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Proje dahilinde eski binalar ortadan kaldırılıyor.

Eskişehir'deki riskli binalar belirlendi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vilayet Meydanı'nda gerçekleştirilen Eskişehir Millet Bahçesi, İl Halk Kütüphanesi ve Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Eskişehir'de bina stokunun tamamını tarayıp, riskli binaları belirlediklerini belirtti.

Kayseri Kocasinan'da eski binalar ortadan kaldırılıyor!

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesinde eski yapılar yıkılarak yerine modern binalar inşa ediliyor.

Çin'de kentsel dönüşüme düzenleme!

Çin’de yayımlanan yeni kentsel planlama yönergesinde, kentsel tahribatın önüne geçilmesi için eski tarihi binaların yıkımının yapılması, yaşlı ağaçların kesilmesi, eski yer isimlerinin rastgele değiştirilmesi ve nehir yataklarında değişiklik yapılmasına yasak getirildi.

Eski ve verimli olmayan binalar Yeşil Mutabakat ile yenilenecek!

Yeşil mutabakat süreci hakkında değerlendirme yapan Mapei Türkiye Genel Müdürü Selman Tarmur, eski verimsiz binaların yenilenme sürecine gireceğini dile getirdi. 

Eski Sovyet binalarını Türk firmaları yenileyecek! 

DEİK Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu, Sovyet'te bulunan eski binaların yenileceğini ve bu yenilenmelerin Türk inşaat firmaları için büyük fırsat olacağını dile getirdi. 

Eskişehir Odunpazarı'nda metruk binalar ortadan kaldırılıyor!

Eskişehir'e bağlı Odunpazarı Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde yer alan metruk binaları ortadan kaldırmaya devam ediyor. 

Eskişehir Sivrihisar’daki binalar yıkılma tehlikesi altında!

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bulunan 170 yapı deprem riski yönünden incelendi. Ortaya çıkan sonuçlara göre binaların yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.

İstanbul’da eski binalar tek tek yenileniyor!

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında İstanbul'da eski binaların değerlemesi konusunda yoğunluk yaşanıyor.

eski istanbul binaları Haberi

eski istanbul binaları

Küçük evler yapılması düşünülüyor


İstanbul'daki yangın yerlerinin imarı için bir kanun tasarısı hazırlanmıştı. Meclisin komisyonlarında tetkik edilmekte olan bu tasarı yakında müzakere edilerek kanuniyet kesbedecektir.

Tasarıya göre hem şehrin imarı hemde şiddetle hüküm süren mesken buhranını önlemek için yangın yerlerinde küçük evler yaptırılacaktır. Bu evlerin inşaası için belediye Emlak Bankası ile işbirliği yapacaktır.


Akşam Gazetesi 4 Nisan 1946 



Abdullah Kutalmış...