24 / 04 / 2024

eski türk ölçü birimleri

eski türk ölçü birimleri

Eski Türk ölçü birimleri ile yeni ölçü birimleri hakkında bilgi edinmek için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte Eski Türk ölçü birimleri...

Türk inşaat sektörü yeni pazarlara açılıyor!

2021 yılına umutla başlayan Türk inşaat sektörü, yeni pazarlara odaklanacak. Bunlar arasında en dikkat çeken ise Balkanlar ve Avrupa’daki eski Doğu Bloku ülkeleri oldu. Türkler, coğrafyanın bir çok ülkesinde yeni şantiyeler kuracak...

Türk Amerikan Derneğinden İzmir'deki depremzedelere kira yardımı!

ABD'deki en eski Türk dernekleri arasında yer alan Washington DC merkezli Türk Amerikan Derneği İzmir'deki depremzedelere kira yardımı yaptı.

Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 219 lira!

Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın ocak ayı sonuçları açıklandı.Ocak ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 219, yoksulluk sınırı 7 bin 229 lira oldu. Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 2 bin 698 lira olarak hesaplandı.

Moody's: Türk İslami bankacılık sektörü hızlı büyümeye hazır!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk İslami bankacılığının yavaş başlangıç sonrasında hızlı büyümeye hazır olduğunu açıkladı.

Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 162 lira! 

Türk-İş'in araştırmasına göre aralık ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 162 lira 70 kuruş, 'yoksulluk sınırı ise 7 bin 44 lira 62 kuruş olarak tespit edildi.

Türk futbolu nasıl kurtulur?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Türk futbolu nasıl kurtulur?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 19 maddelik analizi...

Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılıklara ödenen faizi indirecek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde 13'ten yüzde 8'e indireceğini duyurdu.

1. Uluslararası Erbil Gayrimenkul Fuarı'na Türk firmalardan yoğun katılım!

1. Uluslararası Erbil Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı kapılarını bugün açıktı ve 22 Eylül'de sona erecek. Fuara 25 Türk firması katıldı...

Kuveyt Türk Katılım Bankası konut finansman payını 8 puan düşürdü!

Kuveyt Türk Katılım Bankası konut finansmanı kar payı oranlarını bugün 8 puan daha düşürdü. Banka özel bankalar arasında en düşük konut kredisi faiz oranını kullandırmaya başladı.

Kuveyt Türk Katılım Bankası konut finansmanı kar payını 10 puan düşürdü!

Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın konut finansmanı kar payı oranları düştü. Banka konut finansmanı oranlarında 10 puana kadar indirim yaptı.

Türk Kızılayı'ndan Erzurum'da kat karşılığı inşaat ihalesi!

Türk Kızılayı Genel Müdürlüğü; Erzurum İli, Yakutiye İlçesi, Muratpaşa Mahallesinde bina inşaatı yapım ihalesi düzenliyor. İhale kapalı zarfla teklif alınmak suretiyle yapılacak.

Türk yatırımcılara Kıbrıs'ta yeni bir dönem başlıyor! 

Kapalı Maraş'a yönelik açılımın çok önemli olduğunu belirterek, Türk yatırımcılara "Kıbrıs'ta yeni bir dönem başlamıştır. Maraş'ta önemli gelişmeler olacak. Türk yatırımcılar ona göre projeler geliştirmeli" çağrısı yaptı.

Balkanlar'ın en eski Türk camisi restore edildi!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 1394'te Bulgaristan Hasköy'de hayata geçirilen ve Balkanlar'ın en eski Türk camisi olan Eski Cami'yi restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açtı.

eski türk ölçü birimleri Haberi

eski türk ölçü birimleri

Eski Türk ölçü birimleri!

Eski Türk ölçü birimleri, ölçü ve tartı için yapılan devrime kadar kullanılan ölçü birimleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kullanılan bu ölçü birimleri, Avrupa Devletlerinin kullandığı ölçü birimlerinden tamamen farklı olması nedeninden kaynaklanan uyumsuzluklar sonucunda Cumhuriyetten sonra TBMM hazırladığı bir kanunla ölçü birimleri ve takvim sistemini değiştirdi.


Yapılan değişikler sonucunda bugün kullandığımız metre, kilogram, miladi takvim, saat gibi ölçü araçları kabul edildi. Peki "Eski Türk ölçü birimleri nelerdir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Eski Türk ölçü birimleri


a) Uzunluk ölçüleri

* 1 büyük pik, halebi: 0,75855 metre

* 1 küçük pik: 0,68712 metre

* 1 berri: 1670 metre

* 1 merhale: 45480 metre

* 1 fersah: 5685 metre

* 1 berid: 227 metre

* 1 kulaç: 1,89 metre

* 1 boğum: 2,5 eski parmak: 10 iplik

* 1 iplik: 100...