27 / 04 / 2024

evin satıldığı sene emlak vergisini kim öder

evin satıldığı sene emlak vergisini kim öder

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenen vergi oluyor. Peki, taşınmazın satılması halinde o yılın emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder? İşte yanıtı...

Satılan evin emlak vergisini kim öder?

Emlak vergisi, taşınmaz malların tümü için belediyeye ödenmesi gereken vergi oluyor. Peki bir eviniz olduğunu ve yıl içerisinde sattığınızı düşünelim. Satılan evin emlak vergisini kim öder?

Evini satanlar emlak vergisi öder mi?

Evin satıldığı sene emlak vergisini kim öder? Evini satanlar sattıkları yıl emlak vergisi öder mi? İşte emlak vergisi ile ilgili merak edilen soruların yanıtı bu haberde...

2022'de 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisi yabancılara satıldı! İlk 3'te Ürdün, Filistin ve İsrail var!

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz sene 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisinin yabancılara satıldığın belirtti. En çok taşınmaz alan ilk 3 ülke Ürdün, Filistin ve İsrail olarak belirlendi. 

Türkiye’de en çok hangi renk otomobil satıldı? İşte ilginç veriler!

Geçtiğimiz sene Türkiye’de en çok hangi otomobil marka ve modellerinin satıldığı ortaya çıktı. Peki 2022 senesinde vatandaş en fazla hangi markanın hangi modeline rağbet gösterdi ve dahası en çok hangi renkteki otomobil tercih edildi? İşte tüm yanıtlar…

Veriler peş peşe duyuruldu! İşte Türkiye genelinde en fazla konutun satıldığı ilçe!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçtiğimiz sene Türkiye genelinde satış rakamı 20'yi geçen ilçe sayısı 598 oldu. Peki bu veriler ışığında bakıldığında 2022’de en fazla konut hangi ilçede satıldı?

Almanya’ya ihracatta rekor kırıldı, bakın en fazla hangi ürün satıldı!

Geçtiğimiz sene Türkiye’nin Almanya’ya yaptığı ihracatta tarihi rekor kırıldı. Peki 2022’de Türkiye’den Almanya’ya ne kadarlık ihracat yapıldı ve en çok hangi ürün satıldı?

Heath Ledger’ın oturduğu binadaki çatı katı 49 milyon dolara satıldı!

New York'un merkezinde, Soho'da Heath Ledger’ın yaşamını kaybettiği binadaki tripleks çatı katı 49 milyon dolara satıldı. 8 bin metrekare büyüklüğündeki konutun gizemli alıcısının kimliği paylaşılmadı. Evin, 6 terası ve özel bir asansörü bulunuyor.

Altın Kızlar dizisinin çekildiği ev satıldı!

Golden Girls (Altın Kızlar) adlı dizisinin çekildiği ev satıldı. ABD'nin Los Angeles kentinin gözde bölgeleri arasında yer alan Brentwood'daki evin yeni sahibi 4 milyon 620 bin dolar veren kişi oldu.

Antalya’da 9 ev Bitcoin ile satıldı!

Antalya’da 9 ev Bitcoin yönetimiyle satıldı. Bu alanda ilklerin biri gerçekleşmiş oldu. 9 adet evin bedelinin en az 70 BTC olduğu belirtiliyor.

Marilyn Monroe'nun evi satıldı!

Hollywood yıldızı Marilyn Monroe'nun California’nın Brentwood bölgesindeki evi satıldı. 6.9 milyon dolar paha biçilen evin satışı 7,25 milyon dolara gerçekleşti.

İngiltere'deki West Heslerton Köyü 20 milyon sterline satıldı!

21 odalı bir malikane, bir bar, bir benzin istasyonu ve 43 evin yer aldığı İngiltere'deki West Heslerton Köyü 20 milyon sterline satıldı.

Donald Trump'ın doğduğu ev 2.14 milyon dolara satıldı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın doğduğu ev satıldı. New York Queens bölgesinde yer alan evin 2.14 milyon dolara satıldığı öğrenildi.

Astrid Lindgren’in kır evi 1 krona satıldı!

30 milyon kron harcanarak bir kültür merkezine dönüştürülen ev Astrid Lindgren’in akrabalarına ait bir şirkete 1 krona satıldı. Evin yeni sahibi yeni sahibi, kırevinin 15 milyon kron tutarındaki borçlarını da ödeyecek.

Robin Williams'ın Napa Vadisi'ndeki evi satıldı!

2014 yılında canına kıyan ünlü aktör Robin Williams'ın Napa Vadisi'ndeki evi sonunda satıldı. Williams'ın ölümünden üç ay önce satışa çıkardığı evi artık Fransız bir ailenin oldu. Evin yeni sahipleri bu görkemli yapı için 18.1 milyon dolar ödedi.

Miras kalan evin satışında gelir vergisi ödenir mi?

Gelir vergisi kanunu gereğince taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Peki, miras kalan evin satışında gelir vergisi ödenir mi? Ödenmez mi?

evin satıldığı sene emlak vergisini kim öder Haberi

evin satıldığı sene emlak vergisini kim öder

Emlak vergisi, ev, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından ödenmesi gereken bir vergi oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenen vergi tutarı taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor.

Vergi senede iki eşit taksitte ödeniyor. İlk taksit ödemeleri üç ay içerisinde, ikinci taksit ödemeleri ise bir ay içerisinde ödeniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi takvimine göre 2022 yılı emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart'ta başladı. Ödeme süresi 31 Mayıs'ta sona erecek. Son taksit ödemesi Kasım ayında yapılacak. İsteyenler ilk taksit dönemi içerisinde tüm vergi borcunu kapatabiliyor. 

Taşınmazın satışa konu olması haline emlak vergisinin alıcı mı yoksa satıcı mı tarafından ödeneceği merak ediyor. Satışın yapıldığı yıl vergi yükümlülüğünün kimde olduğu taraflarca araştırılıyor. Peki, taşınmazın satılması halinde o yılın emlak vergisini...