20 / 04 / 2024

Kiradaki evin satılması!

Kiradaki evin satılması!

Kirada oturduğunuz evin satıldığını farz edelim. Bu durumda ne olacak? Yeni ev sahibi kontrat süresi bitmemesine rağmen kiracısını evden çıkarabilme hakkına sahip mi? İşte yanıtı...



Kiradaki evin satılması!

Mesken ihtiyacınızı karşılamak için bir daire kiraladığınızı ancak ev sahibinin el değiştirdiğini düşünelim. Kiradaki evin satılması durumunda yeni ev sahibi ile kiracı arasında bazı bağlayıcı haklar meydana geliyor.


Kira hukukuna göre, kira kontratı sona ermeden evin satılması durumunda, ev sahibinin bu durumu önceden kiracısına bildirmesi gerekiyor. Bu bildirimin, evin boşaltılması istenen tarihten 6 ay öncesinde yapılması gerekli.


Aksi takdirde, eski ev sahibi kiracısından evin tahliyesini isteyemiyor. Konutun yeni sahibinin bu eve ihtiyacı olmaması ve şartlarda anlaşmaları halinde istenirse; kontrat devam edebiliyor.


Ancak daireyi satın alan yeni mal sahibinin de mesken ihtiyacını karşılayabilmesi için kiracıdan bu evi boşaltmasını talep edebiliyor. Yeni ev sahibinin de bu talebini ihtarname çekerek, kiracısına iletmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ihtarnamenin 6 ay öncesinden gönderilmesi gerekiyor.


Kiracının sahip olduğu diğer haklar ise şu şekilde sıralanıyor:


Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur.


Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.


Evin demirbaş niteliği taşıyan bölümleri ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibi karşılıyor. Ancak, kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişikliklerden kiracı sorumlu oluyor.


Kiracının apartman yönetiminde fazla bir sorumluluğu olmuyor. Apartman yöneticisi olabilmesi için, ev sahibinin kendisine vekaletname vermesi gerekiyor.


Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahiptir.



Ev sahibi hakları!
Kiracı hakları kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön