20 / 04 / 2024

Emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder?

Emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenen vergi oluyor. Peki, taşınmazın satılması halinde o yılın emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder? İşte yanıtı...



Emlak vergisi, ev, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından ödenmesi gereken bir vergi oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenen vergi tutarı taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor.

Vergi senede iki eşit taksitte ödeniyor. İlk taksit ödemeleri üç ay içerisinde, ikinci taksit ödemeleri ise bir ay içerisinde ödeniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi takvimine göre 2022 yılı emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart'ta başladı. Ödeme süresi 31 Mayıs'ta sona erecek. Son taksit ödemesi Kasım ayında yapılacak. İsteyenler ilk taksit dönemi içerisinde tüm vergi borcunu kapatabiliyor. 

Emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder?

Taşınmazın satışa konu olması haline emlak vergisinin alıcı mı yoksa satıcı mı tarafından ödeneceği merak ediyor. Satışın yapıldığı yıl vergi yükümlülüğünün kimde olduğu taraflarca araştırılıyor. Peki, taşınmazın satılması halinde o yılın emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder? 


Geri Dön