19 / 04 / 2024

gayrimenkül rehni nasıl yapılır

gayrimenkül rehni nasıl yapılır

Teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olarak gayrimenkul rehni nedir? sorusunu cevaplayabiliriz...

Milli Emlak Müdürlüğü'nden 29 adet gayrimenkul satışı! Diyarbakır'da!

Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Milli Emlak Müdürlüğü tarından 29 adet gayrimenkül satışının yapılacağı ilan edildi. 

Yomra Belediye Başkanı'ndan hırsızlık kriteri: Maaşla çalışıp 2 dairesi varsa çalmıştır

İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, kamu adına görev yapan belediye başkanlarının eğer öncesinde herhangi bir gayrimenkülü ya da malvarlığı yoksa makam maaşıyla mülk sahibi olamayacağını açıkldı. Bıyık, "Maaşla çalışıp 2 dairesi varsa çalmıştır" dedi.

Rusya Google'un 500 milyon rublelik gayrimenkülüne el koydu

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş dijital dünyada da devam ediyor. Google'un Rusya'nın stratejik cephaneliklerinin görüntülerini erişime açmasının ardından Rusya'dan flaş bir hamle geldi.

Lideri 'Prenses' olan çete başkasına ait milyonluk arsaları 'dublör' kullanarak satarken yakalandı

Muğla merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda, arsa ve gayrimenkül sahibi kişilerin kimlik bilgilerini ele geçirip, dublör kullanarak satış yaptığı tespit edilen 9 şüpheli gözaltına alındı. Çetenin İstanbul'da 7 milyon liralık arsayı 700 bine satmaya çalıştığı tespit edildi.

Gayrimenkül satışları ihracatla artacak!

İzmir'de ’de son bir yılda konut satışlarının yarı yarıya azaldığını ifade eden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Adnan Bozbay, konut kredi faizlerinde herhangi bir düşüş beklemediklerini, sektörü canlandırmak için gayrimenkul ihracatına yönelmek gerektiğini belirtti.

Ankara Büyükşehir'den 12.7 milyon TL'ye satılık 6 gayrimenkul!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Keçiören, Gölbaşı, Yenimahalle ve Çankara ilçesinde bulunan 6 gayrimenkülü satıyor. İhalenin satış bedeli 12 milyon 724 bin 300 TL olarak belirlendi. 

2016 tapu harcı ne kadar oldu?

Gayrimenkul alım­ satım işlemlerinde hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tapu harcı alınır. 2016 yılı için tapu harç bedeli hem alıcıdan hem satıcıdan tahsil edilmek üzere gayrimenkülün değerinin yüzde 2'sidir.

Antalya Konuksever'deki AVM projesinde son durum!

Uzun süre Antalya gündeminde kalan Konuksever AVM tartısması yeniden başladı. Muratpaşa Belediyesi ekiplerinin imar planında bulunan yolları açmak için başlattığı çalışma Antalya 1 Gayrimenkül firmasının itirazı üzerine polis müdahalesi ile durduruldu.

Konya Nil Sitesi satışa çıktı!

Konya'nın tanınmış İnşaat sektöründen Mimsa İnşaat ve tanınmış Gayrimenkül sektöründen Neomas Gayrimenkul'ün ortaklaşa yaptırdığı Nil Sitesi tamamlandı ve satışa sunuldu.

Yeni konut fiyatları Eylül'de arttı!

"Reidin-Gayrimenkııl ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yeni Konut Fiyat Endeksi" kapsamındaki yeni konut fiyatları, eylülde önceki aya kıyasla yüzde 1,30 arttı.

Gayrimenkul rehni nasıl sona erer?

Medeni Kanun gereğince gayrimenkul rehni tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul rehni nasıl sona erer?

Gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Eftaliya İpseftel'in gayrimenkul kamulaştırması davası karara bağlandı!

AİHM, Eftaliya İpseftel'in Gökçeada'da babasından kalan bir gayrimenkûlün kamulaştırılması nedeniyle Türkiye aleyhine açtığı davayı önceki gün karara bağladı.

gayrimenkül rehni nasıl yapılır Haberi

gayrimenkül rehni nasıl yapılır


Gayrimenkul rehni nedir?


Gayrimenkul rehni nedir? sorusuna, teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli 

bir gayrimenkulun bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olduğu cevabını verebiliriz.


Gayrimenkul rehni ya bir sözleşme ile yapılabiliyor ya da kanundan doğan bir hak şeklinde yapılabiliyor. İpotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde tesis olunabiliyor. Ancak bazı istisnalar dışında sözleşmeler, kural olarak tapu sicil müdürlüğünde düzenleniyor. 


Kanundan doğan gayrimenkul rehni olarak, işçi ve müteahhitlerin; satıştan arta kalan alacak için satıcının; ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım alacaklısının; taksimden doğan alacaklarda hissedarların; toprağın ıslahında (bataklık bir arazinin kurutularak tarım arazisine dönüştürülmesi gibi) alacaklı duruma geçenin ve kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa verenin kanuni ipotek hakkı bulunuyor.



Merhun ne demektir?
Rehin derecesi!
Arazinin iyileştirilmesi hâlinde rehin...