29 / 03 / 2024

İksa ruhsatı neden alınır

İksa ruhsatı neden alınır

Yapı kazılarında, yer altı suyu çıkmayan kuru zeminlerin, kendini tutamayıp kayma yapmasına karşı, kazı yüzlerini desteklemek amacıyla uygulanan sisteme iksa deniyor. Peki, iksa ruhsatı nedir? Nasıl alınır?

İmar affı nedir? Neden yapılır ve avantajları nelerdir?

3194 sayılı İmar Kanunu'nda gerçekleştirilen düzenleme, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınmasını sağlayarak devlet ile vatandaş arasında uzlaşmayı amaçlayan bir uygulamadır. Peki imar affı neden yapılır ve yapı sahiplerine ne kazandırır?

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı bir inşaata başlarken olması gereken ilk belgedir. Bu ruhsat yapının kanun ile belirlenmiş niteliklerde olduğunu ve kanunlara uygun olduğunu ifade eder. Peki, yapı ruhsatı neden gereklidir, nasıl alınır? Yapı ruhsatı alınmazsa ne olur? İşte ayrıntılar…

İzmir'deki tartışmalı gökdelenin ruhsatı iptal mi edilecek?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tartışmalara neden olan gökdelen projesinin ruhsatın iptal edilmesi için çalışma başlattı. 

Aliağa Belediye Meclisi'nde alkollü mekan ruhsatına tepki geldi!

Aliağa Belediye Meclisi’nin Haziran ayı gündeminde yer alan, Yalı Mahallesi’ndeki bir tesisin alkol ruhsatının yenilenmesi konusu tartışmaya neden oldu.

İnşaat ruhsatı iptal edilebilir mi?

İnşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için alınan inşaat ruhsatı kimi zaman yetkili idareler tarafından iptal edilebiliyor. Peki, yasal olarak inşaat ruhsatı iptal edilebilir mi? Ruhsat neden iptal edilir?

Bina ruhsatı iptali!

Bir arsa üzerinde binanın inşa edilebilmesi için müteahhitin belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat, binanın mimari projesine veriliyor. Peki, bina ruhsatı iptali nasıl ve neden olur?

Temel ruhsatı nedir?

Plan ve mevzuat hükümlerine uygun yapılaşmanın sağlanması yanlış uygulamalara ve maddi kayıplara neden olunmaması için inşaata başlama aşamasında temel ruhsatı talep ediliyor. Peki, temel ruhsatı nedir? Nasıl alınır?

İmar kirliliğine neden olma suçu cezası!

Yapı ruhsatı alınmış fakat yapının ruhsata aykırı inşaa edilmesi de imar kirliliği olarak karşımıza çıkıyor. İmar kirliliğine neden olan kişilere bazı yaptırımlar söz konusu oluyor. İşte, imar kirliliğine neden olma suçu cezası!

İmar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!

Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar, imar kirliliğine neden oluyor. Bu yapıların sahipleri ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor. İşte, imar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!

Konak'ta sağlık tesisi ruhsatı kabul edildi!

Konak Belediye Meclisi'nin ilk Kasım ayı toplantısında tartışmalara neden olan bir özel sağlık tesisinin tesis alanının plan değişikliği hakkında imar, hukuk ve sağlık komisyonları raporları değerlendirilip, ruhsat talebi kabul edildi...

İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

İmar kirliliği; yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar olarak ifade ediliyor. Peki, imar kirliliğine neden olma suçu nedir? İmar kirliliğine neden olma cezası nedir?

Haydarpaşa Garı restorasyon projesine neden ruhsat verilmedi?

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu sabah resmi Twitter sayfasında Haydarpaşa Garı restorasyon projesi için neden ruhsat vermediklerini açıkladı. Nuhoğlu; kamuoyunu bilgilendirmek ve Kadıköy Belediyesi olarak tavrımızı ortaya koymak istedik.

İmar kirliliğine neden olan yapılar nelerdir?

Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar, imar kirliliğine neden oluyor. Bu yapıların sahipleri ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor. Peki, imar kirliliğine neden olan yapılar nelerdir?

İksa ruhsatı neden alınır Haberi

İksa ruhsatı neden alınır

İksa ruhsatı nedir?

Yapı kazılarında, yer altı suyu çıkmayan kuru zeminlerin, kendini tutamayıp kayma yapmasına karşı, kazı yüzlerini desteklemek amacıyla uygulanan sisteme iksa deniyor.


Bu işlem için alınan ruhsat ise iksa ruhsatı olarak ifa ediliyor. Bu ruhsat ilgili belediyeden alınıyor. İksa ruhsatı için belediyeye bir dilekçe verilmesi gerekiyor. İksa ruhsatı dilekçesi ve gerekli olan diğer belgeler şu şekilde sıralanıyor;


Dilekçe örneği:

............ BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

Yapı Ruhsat Birimi'ne;


 İzmir ili, Konak ilçesi, ......................................... Cad/Sok., ..................noda, ve tapunun

................................... mahallesi, ..................pafta, .................. ada, ................... parselinde kayıtlı

taşınmaza İKSA ruhsatı almak için gereğini arz ederim. .... / ..... / ......

Mal Sahibi veya vekilinin;

ADI-SOYAD

(imza)

T.C. Kimlik No : ...............................................

Telefon : ...............................................

Adres : ..................................................................................................................


Gerekli belgeler:

1. İnşaat ruhsatı içerir dilekçe;(mal sahibi bizzat imza atacak/imza beyannamesi/vekalet)Vekil ise

vekaletname aslı

2. Son ay vizeli tapu./Tapu...