20 / 04 / 2024

inşai hak

inşai hak

İnşai hak ne demektir? Hangi haklar inşai haklar grubuna giriyor? İnşai haklar kaça ayrılıyor? İnşai hak konusu hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

İnşai hak nedir?

Hukuksal bir terim olan inşai hak nedir, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Korupark AVM'nin 2023 değeri 10 milyar TL'ye dayandı!

Korupark Alışveriş Merkezi'nin 2023 yıl sonu değeri açıklandı. Peki Bursa'daki AVM'nin değeri lokasyonuna, mimari ve inşai özelliklerine göre ne kadar oldu? İşte o rakam...

Aksaray'da inşaatı biten 1620 dükkan hak sahiplerine teslim ediliyor!

TOKİ tarafında şehir içinde kalmış eski sanayi sitelerini şehir dışına taşımak için inşa edilen 1620 dükkan hak sahiplerine teslim ediliyor. 

İzmit Cedit'te kentsel dönüşüm için ödemeler başlıyor!

İzmit'in Cedit mahallesinde hayata geçen kentsel dönüşüm projesi için 1479 hak sahibine uzlaşma ödemeleri yapılmaya başlandı. 

Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu'nun yüzde 91'i tamam!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, inşai faaliyetlerinin yüzde 91'i tamamlanan ve ilk ray kaynağı bugün yapılan Pendik Tavşantepe- Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattında çalışmaların süratle devam ettiğini belirtti. Hatta ilk ray kaynağı yapıldı.

Van'da inşa edilen 1000 konutun hak sahibi belli oldu!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İran merkezli deprem sonrasında yıkılan evler için inşa edilen 1000 konut için hak sahiplerinin belirlendiğini dile getirdi. 

Elazığ ve Malatya'daki konutlar yaz aylarına kadar hak sahiplerine teslim edilecek!

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, "Yaz aylarına kadar Elazığ'da 20 bin ve Malatya'da 6 bin konutun tamamını, inşallah hak sahiplerine vermiş olacağız" dedi.

Tual Bahçekent ve Avrupark'ta son 26 daire için kuralar çekildi!

Emlak Konut GYO tarafından Tual Bahçekent ve Avrupark projelerindeki son 26 daire için 26 hak sahibi dün kura ile belirlendi. Kura listesi haberimizde yer alıyor...

Tual Bahçekent ve Avrupark'ta son 26 daire için kura çekimi bugün!

Emlak Konut GYO tarafından Tual Bahçekent ve Avrupark projelerindeki son 26 daire için 26 hak sahibi bugün çekilecek kura ile belirlenecek. 

Tual Bahçekent ve Avrupark'ta son 26 daire için 26 şanslı kişi kurayla belirleniyor!

Emlak Konut GYO Tual Bahçekent ve Avrupark'ta son 26 daire için 26 hak sahibini kura ile belirleyecek. Kuraya katılım için son tarih 14 Ocak...

Elazığ'da inşa edilen deprem konutları hak sahiplerine teslim ediliyor!

24 Ocak'ta Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle evleri hasar gören vatandaşlar için TOKİ tarafından inşa edilen deprem konutları hak sahiplerine teslim ediliyor.

Kepez Gülveren'de 135 hak sahibi için dönüşüm projesi hazırlandı!

Antalya Kepez Belediyesi'nin Gülveren Mahallesi'nde gecekonduda yaşayan 135 hak sahibi için kentsel dönüşüm projesi hazırlandı.

TOKİ 50 bin sosyal konut için hak sahipleri belirlendi!

TOKİ tarafından 67 ilde 140 projede hayata geçirilen 50 bin sosyal konut için kura çekimi tamamlandı ve hak sahipleri belli oldu. 140 projeden 40'ının ise ihalesi gerçekleşti ve inşaatına başlandı.

Reza Zarrab’ın Kandilli'deki köşkünde keşif yapılacak!

İstanbul Kandilli’deki tarihi köşkte, izinsiz inşai ve fiziki müdahale yaptırdığı ortaya çıkan Reza Zarrab ile inşaatı yapan Firuz Akın Han’ın yargılandığı davada, yapılacak keşif için 9 aydır köşkün anahtarının bulunamaması üzerine mahkeme, anahtarın Ebru Gündeş’e sorulmasına karar verdi.

inşai hak Haberi

inşai hak

İnşai hak ne demektir?


Yenilik doğuran hak anlamına gelen inşai hak;  bir hukuki durumun ortadan kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir hukuki durumun yaratılması için kişinin kullandığı hak olarak karşımıza çıkıyor.



Yenilik doğuran haklar; taraflar arasında yeni bir hukuki ilişki kuran veya mevcut ilişkide bir değişiklik doğuran ya da bu ilişkiyi sona erdiren bir etkiye sahiptir. Diğer bir deyişle inşai yani yenilik doğuran haklar yeni bir hukuki ilişki kurabiliyor, var olan durumu değiştirebiliyor ya da mevcut hukuki durumu sona erdirebiliyor.


Yukarıda yapılan açıklamalardan da görüldüğü üzere inşai haklar ç başlık altında toplanabilir. Bunlar;


•Kurucu yenilik doğuran haklar

•Değiştirici yenilik doğuran haklar

•Bozucu yenilik doğurucu haklar, olarak sıralanabilir.


Kurucu yenilik doğuran haklar: Kullanıldığında yeni bir hukuki durum yaratıyor.


Örnek: Bir satış sözleşmesi yapmak. Diyelim ki arabasını satmak isteyen Tarık’ın...