24 / 04 / 2024

kat maliklerinin sorumlulukları

kat maliklerinin sorumlulukları

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememek ile yükümlüdürler. Peki, kat maliklerinin sorumlulukları nelerdir?

Kat maliklerinin yükümlülükleri nelerdir?

Kat mülkiyeti hakkına sahip olan kat maliklerinin sahip olduğu bazı haklar ve yerine getirmesi gereken birtakım yükümlülükleri bulunuyor. Peki, kat maliklerinin yükümlülükleri nelerdir? İşte kat maliki yükümlülükleri..

Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk!

Kat maliklerinin anagayrimenkule olan borçları arasında, "Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk" borcu da yer alıyor. Söz konusu sorumluluk ile ilgili hükümler Kat Mülkiyeti Kanununda bulunuyor...

Kat maliki sorumlulukları!

Apartman ve site gibi ortak yaşamın söz konusu olduğu yerleşim alanlarında diğer kat maliklerine karşı kat maliki sorumlulukları Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenleniyor. Buna göre kanun çerçevesinde belirtilen esaslar aşağıdaki gibidir...

Yüksek aidatlar nasıl iptal edilir? İşte bilmeniz gerekenler

Yüksek aidatlar bazı sitelerde kiralarla yarışmaya başlarken ortalama binalarda bile 2 bin lirayı bulan aidatlar istenmeye başladı. Peki kat maliklerinin bu aidatlar konusunda yapabilecekleri neler? İşte yanıtı...

Site aidatı nasıl belirlenir? Aidata itiraz etmek mümkün mü? Yasal yollar neler?

Fahiş kiralar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmişti şimdi de yüksek aidatlar kat malikleriyle site yönetimlerini karşı karşıya getrdi. Site yönetimleri aidat miktarına kafalarına göre belirleyebilir mi? Kat maliklerinin hakları neler?

Apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Apartmanlarda kat maliklerinin kullanımına ayrılmış olan her yer ortak alan olarak ifade ediliyor. Merdiven boşlukları, kömürlük, bahçe hatta duvarlar dahi ortak alandır. Peki, apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Binalarda yakıt ödemeleri nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda kat maliklerinin yakıt ödemelerini kaleme aldı.

Çatıyı teras olarak kullanan kat maliki şikayet edilebilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında, çatı katını teras olarak kullanan kat maliklerinin şikayet edilip edilemeyeceği sorusunu yanıtladı.

Sitede iş yeri açarken nelere dikkat edilmeli?

Sitede iş yeri açarken nelere dikkat edilmeli? Sitede iş yeri açarken sadece kat maliklerinin muvafakatnamesi yeterli mi? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Boş kapıcı dairesi nasıl kiraya verilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 41 bağımsız bölümlü sitede oy birliğiyle boş olan kapıcı dairesinin kiralanmasına ancak bazı kat maliklerinin buna karşı çıktığı, kat maliklerinin kiralama için iptal davası açılıp açılamayacağı soruldu. 

Kat maliklerinin ortak alanlarda söz hakkı!

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Oturduğum sitede bahçe alanını bir kısmını otoparka çevirdiler. Hukuken mümkün müdür?'' sorusunu yanıtladı....

Hasarlı binayı yenileyecekler buna dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir yakınım İzmir’de banka kredisi ile bir daire almıştı. Kredi geri ödemesi bitmeden deprem meydana geldi. Şayet ağır hasar olmuş ise binayı yıktırıp müteahhide verecekler. Bunun için kat maliklerinin tam rızası gerekmez mi?' sorusunu cevapladı.

Emlak Katılım’dan kentsel dönüşümde güven verici finansman çözümleri!

Türkiye Emlak Katılım Bankası, kentsel dönüşüm ile riskli yapılarda ya da riskli alanlarda ikamet eden kat maliklerinin daha sağlam ve modern binalarda oturmalarını sağlamak amacıyla yeni finansman çözümleri geliştirdi. 

Apartmanlarda ortak alanların işgaline dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merdiven sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu?' sorusunu cevapladı.

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

Kocaeli 42 Evler'deki tapu sorunu çözülüyor! 

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr Tahir Büyükakın, yaptığı açıklamada İzmit İlçesi 42 Evler Mahallesinde yaşayan kat maliklerinin yaşadığı tapu sorunun çözümünde çok önemli bir adımın atıldığının müjdesini verdi.  

kat maliklerinin sorumlulukları Haberi

kat maliklerinin sorumlulukları

Kat maliklerinin sorumlulukları nelerdir?

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.


Kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.


Kat maliklerinin sorumlulukları arasında; Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk, Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma, sigorta anlaşması yapma, Ortak giderlerin teminatı, Müsaade mecburiyeti, yasak işleri yapmama, gereken hallerde kat mülkiyetinin devri mecburiyeti gibi yükümlülükler bulunuyor.


Kat maliklerinin yükümlülükleri..

Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumak ile mükellef oluyor.


Kat maliklerinden biri,...