29 / 03 / 2024

Kat mülkiyetine geçmenin şartları

Kat mülkiyetine geçmenin şartları

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen "Gayrimenkulün, imar konusunda parselasyon yapılmamış, köy sınırları içinde görünüyor.İskan ve irtifak konularında ne dersiniz, kat mülkiyetine tabi olabilir mi?" sorusunu yanıtladı...

Konut aidatları sorununun tek çözümü kat mülkiyeti kanunun revize edilmesinden geçiyor!

Timtaş Yönetim AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, bazı sitelerdeki aidat sorununun, 1965 yılında kabul edilen Kat Mülkiyeti Kanunu revize edilmeden çözülemeyeceğini vurguladı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

Kat irtifakı tapusu, inşaatı devam eden bir yapıya alınabiliyorken, kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış, iskanı alınmış yapıya alınabiliyor. Peki, Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler...

Kat irtifakı nedir, nasıl kurulur? Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark nedir?

Kat irtifakı, henüz devam eden bir inşaattan, daire veya iş yeri satın alan kişilerin sahip olduğu bir tapu çeşididir ve kurulumu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacak bir belge ile gerçekleşir. Ancak kat irtifakı geçici bir süreliğine işlevseldir. İşte, kat irtifakı ve kat mülkiyeti hakkın

Kat mülkiyeti olmayan konut sitelerinde yönetici kararları geçerli mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kat mülkiyeti olmayan konut sitelerinde yönetici seçimini ve nasıl karar alınacağını kaleme aldı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022!

Kat irtifakı kurulu bir gayrimenkulü kat mülkiyetine geçirmek isteyenler bu işlemin masraflarını araştırıyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022 ne kadar?

Binalarda kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda kat mülkiyetine nasıl geçileceğini kaleme aldı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2021!

Kat irtifakı tapusu olan bir bağımsız bölüme kat mülkiyeti alınabilmesi için inşaatın tamamlanması ve tüm izinlerin alınması gerekiyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri nasıl yapılıyor? İşte kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2021...

Hasan Peker'in Çamlıca arsası Peker GYO'nun mülkiyetine geçti!

Hasan Peker lehine kayıtlı 24 milyon 784 bin 246 TL ekspertiz değerli 2.124,98 metrekareye denk gelen intifa hakları Peker GYO'nun lehine bedelsiz olarak terkin edildi. Hasan Peker lehine intifa haklarının tamamı terkin edilmiş olup, Çamlıca arsanın tam mülkiyeti şirkete geçdi.

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM'ye sunuldu. Teklif ile yönetim planında, hayvan haklarını ihlal edici bir hükmün kararlaştırılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Kat mülkiyeti olmayan sitede denetçi seçilebilir mi?

​​​​​​​Posta yazarı Tamer Heper 'Kat irtifaklı bir sitede oturuyoruz. Daire eşimin üzerine. 5’inde toplantımız var ve ben denetçi olmak istiyorum. Kat mülkiyetine geçmediğimiz için denetçi olabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

Kat mülkiyetli kamu konutları satışa çıkıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuata uyan kat mülkiyetli kamu konutların satışı için harekete geçti. Bakanlık Resmi Gazete’de satışa ilişkin bilgileri paylaştı.

Taşınmazın kat mülkiyetli mi ya da irtifaklı mı olduğu sorgulanabiliyor! 

Emlak uzmanı Özelmacıklı, "İnşaat safhasında topraktan alınan taşınmazlar daha sonra kat mülkiyetine geçseler de tapu senedi eski kalabiliyor. Bu sorgulama ile taşınmazın son zemin tipi sorgulanabilecek" diye konuştu...

Kat mülkiyetine geçmenin şartları Haberi

Kat mülkiyetine geçmenin şartları

Bir yapının veya yapılar topluluğunun kat mülkiyetine tabi olması için bazı şartlar vardır: Birincisi bir yapının yapım aşamaları bulunduğu için önce imar planlarına uygun olarak arsa vasfını kazanması, sonra bu arsa üzerinde yapılabilecek binalar için imar durumu alınması ve bu imar durumuna uygun olarak proje hazırlanıp ilgili belediyeden tasdik görmesi şart. Bu tasdik alındıktan sonra ancak o arsa üzerinde kat irtifakı kurulur. Kat irtifak tapuları alındıktan sonra inşaat tamamlanır, iskan izni alındıktan sonra da kat mülkiyetine geçilir. Öyle gelişigüzel bir yapı yapıp, burada kat mülkiyeti vardır denilemez.

Bir ayrım daha; yukarıda açıkladığım gibi imarlı bir arsaya inşaat yapılır ama inşaatı yapan isterse kat mülkiyetine geçmeyebilir. Kat mülkiyeti tesisi mecburi değildir. Kendi ve ailesi için bir bina inşa eden kimse çoluk...