19 / 04 / 2024

Kira ilişkisinin sona ermesi

Kira ilişkisinin sona ermesi

Daha çok işyeri kiralamalarında karşımıza çıkan kira ilişkisinin devri, Türk Borçlar Kanununa göre, kiracının; kiraya verenin yazılı rızasını alması ile kira ilişkisini bir başkasına devretmesi ile söz konusu oluyor...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konut, kira ve otomobil fiyatlarına ilişkin duyanları hayrete düşerek açıklama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni'ndeki konuşmasında konut ve otomobil fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, araç fiyatlarında indirimlerin başladığını ve benzer durumun konut ve kira fiyatlarında da yaşanacağını söyledi.

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki kira krizi sona eriyor! Kira artışına ilişkin yeni düzenleme Meclis'e geliyor! 

Ev sahibi ve kiracılar arasında kriz haline gelen fahiş kira artışları ile ilgili çalışmalar başlıyor. Meclis'te kira artışları ve Kovid-19 izinleri gündeme getirilecek. 

Kira gelir beyannamesi verecekler aman dikkat! Son 5 gün!

Gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira gelir beyannamesinde sona yaklaşılıyor. İşte detaylar!

Enflasyon, ev sahibi ile kiracıyı birbirine düşürdü ! Adalet Bakanlığı harekete geçti!

Son 1 yıl içinde enflasyonla birlikte 3-4 katına varan kira artışları meydana gelince ev sahipleri ve kiracılardan kaynaklı davalar çığ gibi büyüdü.  Adalet Bakanlığı’nın yeni yargı paketinde kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınıyor.

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Kiracının, kira ilişkisi kurulduktan sonra kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte boşaltılmayı taahhüt ettiği yazılı belgeye tahliye taahhüdü deniyor. Peki, tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilenler...

Konut satış ve kira fiyatlarına ilişkin düzenleme talebi Meclis gündeminde!

Konut satış ve kira fiyatlarındaki artışa yönelik düzenleme yapılması talebine ilişkin soru önergesi verildi. İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

KDV ve iş yeri kira stopaj oranı indirimi bugün sona eriyor!

Mevduat stopaj indiriminin son durumu merak ediliyor. KDV ve iş yeri kira stopaj oranı indirimi bugün sona eriyor. 

Berlin'de kira ve konut fiyatlarına ilişkin referandum yapıldı!

Berlin’de dün kira ve konut fiyatlarıyla mücadeleye ilişkin referandum yapıldı. Referandumda seçmen kira fiyatlarındaki aşırı yükselişin engellenebilmesi için çok sayıda toplu konutun emlak şirketlerinden alınarak kamulaştırmasını oyladı. 

ABD'de kira desteğinin sona ermesi kriz yarattı!

ABD'de pandemi nedeniyle verilen kira desteğinin sona ermesiyle beraber ülkede kriz yaşandı. 

Gayrimenkul sektöründe yatırımlar artacak!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, derneğin çalışmalarıyla ve gayrimenkul sektörüyle ilgili konuştu. Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörünün, teknolojiyle, tasarımla ilişkisinin daha yakın olması gerektiğini dile getirdi.

Bir Kira Bir Yuva kampanyası sona erdi!

İzmir'de evlerini kaybeden depremzedeler için başlatılan ve 42 milyonu aşan bağış toplanan Bir Kira Bir Yuva kampanyası sona erdi. 

Kira davalarında temyiz sınırını aşanlar temyize tabi tutulacak!

Kira ilişkisinden doğan diğer davalardan üç aylık kira tutarı temyiz sınırının üzerinde olanlar temyize tabi olacak.

Kirada eşin hakları nelerdir?

Kira ilişkisi içinde eşin hakları da var. Ancak bu konu çok fazla bilinmiyor. Peki kirada eşin hakları nelerdir? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Kira ilişkisinin sona ermesi Haberi

Kira ilişkisinin sona ermesi

Kira ilişkisinin devri!

Kira ilişkisinin devri işlemi, Türk Borçlar Kanununa göre, kiracının; kiraya verenin yazılı iznini alması ile mümkün olabiliyor. Aksi halde, kiraya verenin yazılı izni alınmadıkça kira ilişkisi bir başkasına devredilemiyor.


Daha çok işyeri kiralamlarında karşımıza çıkan kira ilişkisinin devri ile ilgili esaslar, Türk Borçlar Kanunu kapsamında 323. maddede şu şekilde ifade ediliyor;


Kira ilişkisinin devri

MADDE 323- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.





Işıl Seren...