25 / 04 / 2024

Kira nasıl arttırılır

Kira nasıl arttırılır

Kira nasıl arttırılır?: Türk Borçlar Kanununda yapılan yasal düzenlemelere göre yıllık kira artış oranlar ÜFE oranlarına bağlanıyor. Ev sahibi, dönemin ÜFE oranlarından yüksek oranda zam talep edemiyor....

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar...

Kiracılar dikkat! Devletten kira yardımı nasıl alınır?

Kovid-19 salgını süreciyle devlet tarafından vatandaşlara yönelik yapılan sosyal yardım destekleri de arttı. Şimdi ise kiralarını ödeyemeyen vatandaşlarımız için kira başvurusu gündemde. Peki bu yardım başvurusu nedir Devletten kira yardımı nasıl alınır?

10 soruda kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Gayrimenkul kiralamalarında, tarafların hak ve sorumlulukları ve yaptıkları anlaşmaya dair bilgiler sözleşmede belirtiliyor. Peki kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 yılı 2017 kentsel dönüşüm kira yardımı uygulamaları kılavuzunu yayınladı. İşte klavuza göre, ''Kira yardımı nasıl alınır?'' sorusunun cevabı...

Kira artışının tespiti davası nasıl açılır?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ya da kiracı kira artışının tespiti için dava açabiliyor. Peki, kira artışının tespiti davası nasıl açılır?

Konut kira zammı nasıl hesaplanır?

Konutunu kiraya veren mal sahipleri, her sözleşme yenilendiğinde kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak konut sahipleri istedikleri oranda zam yapamıyor. Peki, hangi oranda zam yapılır? Konut kira zammı nasıl hesaplanır?

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır 2016?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutuluyor. Peki, kira gelir vergisi nasıl hesaplanır 2016?

Dövizli kira artışı nasıl yapılır?

Kira sözleşmeleri TL üzerine kurulabildiği gibi yabancı para üzerine de kurulabiliyor. Peki, bu şekilde kurulan sözleşmelerde yıllık zam yapılır mı? Dövizli kira artışı nasıl yapılır?

Konut ve işyeri kira artışı nasıl yapılır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre konut ve işyeri kira artışı farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, konut ve işyeri kira artışı nasıl yapılır?

Kira arttırım davası nasıl açılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin belirlenmesi konusunda kimi zaman mal sahibi ile kiracı anlaşmazlık yaşayabiliyor. Bu durumda kira arttırım davası açılabiliyor. Peki, kira arttırım davası nasıl açılır?

Kira ödemesi nasıl yapılır?

Kira gelirinin olması Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefiyetini doğuruyor. Kanunen belirlenen istisna bedelinin üstünde gelir elde eden kimseler kira gelir vergisi ödüyor. Peki, bunun için kira ödemesi nasıl yapılır?

Kira kontratı noter ücreti nasıl hesaplanır?

Kira kontratının noterde onaylatılması halinde belli oranlarda noter tasdik ücreti ödeniyor. Peki, ira kontratı noter ücreti ne kadar? Kira kontratı noter ücreti nasıl hesaplanır?

Kanuni kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Kira artışı yapılırken yasal sınırlamalara uyulması gerekiyor. Peki, kanuni kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira nasıl arttırılır Haberi

Kira nasıl arttırılır

Kira nasıl arttırılır?

Süresi dolan kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda, kira bedelinde bir artış meydana geliyor. Bu kira artışında, daha önceki uygulamalarda TEFE-TÜFe oranları baz alınırken; yapılan yasal düzenlemeler sonrasında kira artış oranları ÜFE oranlarına bağlanıyor.


Söz konusu yasal düzenlemeler, 4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor:


Kira bedelinin belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp...