19 / 04 / 2024

kira sözleşmesi zam oranı

kira sözleşmesi zam oranı

Kiracılara hangi oranda ve nasıl zam yapılacağı Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kanun gereğince kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa ne olur?

Taşınmaz mallarda yapılacak yıllık zamlar enflasyon oranlarına bağlanıyor. Peki, mal sahibi kiracısına en fazla ne kadar zam yapabilir? Zam oranının kira sözleşmesinde yazması gerekir mi? Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa ne olur?

Kira zammı ne zaman yapılır?

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan sorunlardan biri de "kira zamları" ile ilgili olarak karşımıza çıkıyor. Bir ev sahibi kira sözleşme süresi bitmeden kiraya zam yapılabilir mi? Kira zammı ne zaman yapılır?

Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam!

Taşınmaz kiraladıktan sonra hüsrana uğramamak için dikkatli olunması gerekiyor. Peki kira sözleşmesi imzalamadan önce nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam...

Belirli süreli kira sözleşmesi nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kanunen kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Peki, belirli süreli kira sözleşmesi nedir?

Kira sözleşmesi kefilli damga vergisi 2015!

Ev veya işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinde tarafların imzalarının yanı sıra kefil imzası da istenebiliyor. Peki, noterde imzalanan kira sözleşmesi kefilli damga vergisi 2015 ne kadar?

Kira sözleşmesi artış oranı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin bir seneliğine daha uzatılması halinde kirada artış yapılıyor. Peki, kira sözleşmesi artış oranı nasıl hesaplanır?

Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesi feshedilir mi?

Kira sözleşme feshi için Borçlar Kanunu kapsamında açıklanan yasal fesih nedenlerinin doğmuş olması gerekiyor. Peki, mal sahibi kendisi oturmak için evindeki kiracıdan çıkmasını isteyebilir mi? Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesi feshedilir mi?

Kira sözleşmesi sonunda tahliye!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflar kira sözleşme dönemi sonunda sözleşmeyi feshedebilir mi? Kira sözleşmesi sonunda tahliye nasıl olur?

Yenilenen kira sözleşmesinde zam nasıl yapılır?

Ev ve işyeri kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Sözleşme süresinin sona ermesi halinde kiraya zam yapılabiliyor. Peki, yenilenen kira sözleşmesinde zam nasıl yapılır?

Aile konutu kira sözleşmesi feshi!

Aile konutu; evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere deniyor. Peki, aile konutu olarak imzalanan kira sözleşmesi nasıl feshedilir? İşte aile konutu kira sözleşmesi feshi..

Kira sözleşmesi fesih bildirimi nasıl yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile yapılan kira sözleşmesi, kanunda belirtilen fesih nedenlerinin doğması halinde sona eriyor. Peki, kira sözleşmesi fesih bildirimi nasıl yapılır? Fesih bildirimi ne zaman yapılır?

İşyeri kira sözleşmesi süresi!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Peki, işyeri kira sözleşmesi süresi kaç sene olur?

Kira sözleşmesi için ne gerekir?

Kira sözleşmesi tarafların kira anlaşmaları için imzalanıyor. Kira anlaşmasının kağıt üzerinde yapılması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak sözleşmenin imzalanması ispat açısından faydalı oluyor. Peki, kira sözleşmesi için ne gerekir?

Ev için kira sözleşmesi örneği!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. İşte ev için kira sözleşmesi örneği..

Kira sözleşmesi feshi örneği!

Kiralayan ve kiraya veren arasında kira sözleşmesi imzalanması halinde ancak tarafların haklı gerekçelerinin olması halinde sözleşme fesh edilebiliyor. İşte, kira sözleşmesi feshi örneği!

kira sözleşmesi zam oranı Haberi

kira sözleşmesi zam oranı

Kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu ile Gayrimenkullerin Kiralanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılarak, bu kanun kapsamında yer alan kiracılık hükümleri yürürlüğe girdi.


Yıllık kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kiracıya nasıl ve hangi oranlarda zam yapılacağı bu kanunda yer alıyor. Peki, kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?


Kira sözleşmesi yenilenen kiracıya yapılacak zam, kanunun 344. maddesi gereğince dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Kasım ayına ait ÜFE oranları şu şekilde sıralanıyor:


Ekim 2014 dönemine ait ÜFE oranları, 3 Kasım 2014 tarihinde açıklandı....