16 / 04 / 2024

Kiracıların bilmesi gerekenler

Kiracıların bilmesi gerekenler

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Kira Hukuku Sempozyumu'nda yeni yasayla gelen ama pek bilinmeyen düzenlemelere dikkat çekildi. İşte kiracıların mutlaka bilmesi gereken düzenlemeler...

Kiracılar dikkat! Ev sahibinize karşı haklarınızı biliyor musunuz? 

Hem ev sahipleri hem de kiracıların yaşadıkları mağduriyetler gündemden düşmezken yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Hukukbil de kiracıların ev sahiplerine karşı haklarını yazdı. İşte Hukukbil'in o paylaşımı ve paylaşıma gelen yorumlar...

Kiracıların yasal hakları neler? Kiracı evden çıkmak istemezse sonuç ne olur? 

Kiracılar ev sahipleri tarafından evden çıkarılmak istenmeleri halinde ne yapabileceklerini bilmiyor ve merak ediyorlar. Buna göre, kiracıların yasal hakları neler? Ev sahibi kiracısını evden çıkarırsa ne olur?

Kiracılar isyan bayrağını çekti: Kara kara düşünüyoruz!

Antalya Kiracılar Dayanışması Platformu Kurucusu Cengiz Kul yaptığı açıklamada kiracıların giderek artan kira bedelleri için isyan bayrağını çektiğini belirterek, halkın seçimde tepkisini göstereceğini dile getirdi.

Ev sahipleri dikkat! Kiracıların ev sahiplerine yeni oyunu!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün artarak devam ediyor ve gündemdeki yerini de koruyor. Buna göre, kira zammı meselesinde adeta köşe kapmaca yaşanırken bu sefer ev sahiplerinin değil kiracıların kira zammı ile ilgili yaptıkları gündem oldu.

Hanelerin yüzde 73'ü kira vermiyor, kiracıların büyük kısmı piyasadan daha düşük kira ödüyor!

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2023 yılı sonuçlarına göre, oturulan konuta sahip olanların oranı 2022'ye göre 0,5 puan azalarak 2023'te yüzde 56,2 oldu. Ekonomist Nejat Özonay, "Hanelerin yüzde 73'ü kira vermiyor, kiracıların büyük kısmı piyasadan daha düşük kira ödüyor" dedi. İşte o paylaşım

Kiracıların ev sahiplerine karşı hakları!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında gerilim hız kesmeden devam ederken, kiracıların da ev sahiplerine karşı hakları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kiracıların ev sahiplerine karşı hakları neler?

Ev sahipleri ile kiracı kavgalarının 1 yıllık bilançosu açıklandı: En az 11 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi yaralandı!

Yüzde 25 zam sınırı ve tahliye konusu sebebiyle sık sık anlaşmazlık yaşayan ev sahipleri ile kiracıların karıştığı kavgaların bilançosu hesaplandı. İşte ayrıntılar...

Ev sahibi kiracısını evden nasıl çıkarır? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanalar sıkıntılar her geçen gün artıyor ve gündemi de meşgul ediyor. Kiracısını evden çıkarmaya ikna edemeyen ev sahipleri maalesef mahkeme yoluna gidiyorlar. Buna göre, ev sahipleri hangi gerekçeler ile kiracılarını evden çıkarabilirler?

Mağdur kiracılar bir araya geldi: Kira krizi çözülmeli, ev sahipleriyle kiracılar karşı karşıya gelmemeli!

Antalya Kiracılar Dayanışması Platformu kurucuları ve üyeleri Attalos Meydanı’nda kira krizine tepklerini dile getirdi. Mağdur kiracılar, kira sorununun çözülmesi gerektiğine, ev sahipleriyle kiracıların karşı karşıya kalmaması gerektiğine dikkat çekti. İşte mağdur kiracıların yaptığı o açıklama...

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki her konu gündemde yerini koruyor. Bir kiracı bulunan evde ev sahibinin değişmesi halinde kiracıların durumunun ne olacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, ev sahibi değişirse yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? 

Tebernüş Kireçci: Kira artışlarında yüzde 25 sınırlaması kiracıların canını yakacak!

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen ''yüzde 25'' sınırı kiracıyı koruyor gibi görünse de bu işten en çok zararlı çıkan kiracılar olacak. İşte ayrıntılar...

Ev sahipleri ile kiracıların kavgası niçin bitirilemiyor? 

Ülke genelinde ev sahibi ve kiracılar arasındaki kavgalar her geçen gün artarak devam ediyor. Peki ev sahipleri ile kiracıların kavgasını bitirmek çok mu zor? Niçin bitirilemiyor? 

Kiracılar dikkat! İşte ev sahibiniz hesabını kapatırsa yapmanız gerekenler!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar hız kesmeden devam ederken, son dönemlerde pek çok ev sahibi de kiracının kirasını yatıramaması için banka hesabını kapatmaya başladı. Peki ev sahibiniz hesabını kapatırsa ne yapacaksınız?

Kiracıların bilmesi gerekenler Haberi

Kiracıların bilmesi gerekenler

Yeni düzenlemeye göre; depozito 3 aylık kirayı geçmeyecek ve kiraya verene ödenmeyip kiracı adına bankaya yatırılacak. Dövizle ödenen kira 5 yılda bir yeniden belirlenebilecek. Kiracının ödemediği aidattan kiraya veren de sorumlu olacak.


Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, “Kira Hukuku Sempozyumu" düzenledi. Oturumda; kira artış kriterleri, kira sözleşmesinin feshi, kira ilişkisinin devri, kiralanın el değiştirmesi, kiracının tahliyesi gibi konular ele alındı. Kira hukuku alanında kitap yazan ve çalışmaları bulunan 7 üniversiteden 10 öğretim üyesi, hem kiracıları hem kiraya verenleri hem de hukukçuları aydınlattı, soruları yanıtladı.


6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girdiği, kira sözleşmelerine uygulanan 818 sayılı Borçlar Kanunu ve 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un yürürlükten kalktığına; özellikle kira sözleşmesine ilişkin önemli değişikliklere gidildiğine dikkat çekildi.


Artık bankalar da sorumlu


Doç....