26 / 04 / 2024

komşuluk hukuku

komşuluk hukuku

"Komşuluk hukuku nedir?" Türk Medeni Kanununa göre: Komşuluk hukuku, birbirine komşu olan taşınmaz maliklerinin birbirine karşı hak ve yükümlülüklerini düzenleyen hukuk kuralları bütünü olarak ifade ediliyor.

Daire sahibi gürültü yapıyorsa apartman sakinlerinin hakları nelerdir?

Apartman komşu hukukuna göre, daire sahibi gürültü yapıyorsa apartman sakinlerinin hukuki hakları nelerdir? Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir? İşte komşuluk hukuku kapsamındaki yasal yöntemler...

Apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar!

Birden fazla konutun yer aldığı apartmanlarda, apartman huzurunun sağlanması için konut sakinlerinin uymaları gereken kurallar vardır. Peki apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar nelerdir?

Kiracı ve ev sahibi arasında tüm sorunları bitirecek yeni bir dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!

Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında yılda 126 bin dosyayı arabulucunun çözüme kavuşturacağı ve bu uyuşmazlıklarda, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren tarafların dava açmadan önce arabulucuya başvuracağı öğrenildi.

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk kapsamı genişletiliyor! Hükümet kira anlaşmazlıkları için hamle geldi!

7'nci Yargı Paketi'yle arabuluculuğun genişletileceği, kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konuların da arabuluculuk kapsamına alınacağı gündeme geldi. İşte milyonlarca ev sahibi ile kiracıyı ilgilendiren o ayrıntılar...

Hükümetten kira krizi için dev adım! Arabuluculuk formülü genişliyor!

Adalet Bakanlığı harekete geçti. 7'inci Yargı Paketi genişliyor. Kiracılara yeni haklar tanınacak. Böylece kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konularda arabuluculuk kapsamına alınacak. Peki bu süreç nasıl ilerleyecek? İşte detaylar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Anlaşmazlıklara arabuluculuk zorunluluğu geliyor! Meclis'e sunulacak!

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları ve komşuluk hukuku ihtilafları artık mahkemeye gitmeden arabulucuya götürülecek. İşte milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren o değişiklik...

Kira krizine yeni formül! Arabulucu artık ücretsiz!

Kiracılık, müşterek mülkiyet ve komşuluk kanunlarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk uygulamasının detayları açıklandı. Kira uyuşmazlıklarındaki uyuşmazlıklar bir aya kadar arabulucu tarafından ücretsiz olarak çözülecek.

Kat mülkiyeti, kira, komşuluk uyuşmazlıklarında yeni dönem! 64 bin dosya çözülüyor! İşte beklenen o düzenleme...

Kira, komşuluk hukukun, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilecek arabuluculukla, bu üç konuda senede yaklaşık 64 bin dosyanın mahkemelere gitmeden en fazla 1 ayda çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Kira krizine arabuluculuk formülü!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira alacakları, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukundan doğan ihtilafları arabuluculuk aracılığıyla çözüme kavuşturmak için düğmeye bastıklarını açıkladı.. İşte yeni kanunla ilgili detaylar...

Kötü komşuyla nasıl mücadele edilir?

Çoklu yaşam alanlarından biri olan apartmanlarda yaşanan en büyük sorun komşuluk ilişkileri oluyor. Peki, sorun çıkaran komşu için neler yapılabilir? Hangi durumlarda komşularımızı şikayet edebiliriz?

Ev alma, e-komşu al!

Eskiden kapısını tıklattığınız komşunuza artık telefon üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Pandemi süreci boyunca komşular arasında yapılan yardımlaşmanın ön plana çıkması, komşuluk üzerine sosyal platformların hızla artmasına neden oldu.

Rize'deki apartmanlarda komşuluk köprüsü kuruldu!

Rize'de, 3 bloktan meydana gelen apartmanlar, çatı katlarına olası yangın durumunda kaçış yolu oluşturmak için ilginç çözüm üretti. Apartman çatıları kurulan demir köprülerle birbirine bağlandı.

9 maddede site yönetimindeki uyuşmazlıklarda mahkeme-komşuluk tercihi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, 'site yönetimindeki uyuşmazlıklarda mahkeme- komşuluk tercihi' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Hollanda'da komşuluk sorunları internet üzerinden çözülecek!

Hollanda Ulusal Arabulucuğu Kurumu'na göre geçen yıl ülke genelinde komşular arasında çıkan tartışmaların oranı yüzde 15 arttı.

NG Gayrimenkul Mahalle Kemalpaşa'nın tanıtımı yapıldı!

Komşuluk ilişkilerinin, dostluğun, yardımlaşmanın inancıyla dizayn edilen “Mahalle Kemalpaşa” projesi hayata geçiyor. NG Gayrimenkul projesi "Mahalle Kemalpaşa"nın tanıtımı yapıldı. 

komşuluk hukuku Haberi

komşuluk hukuku

Komşuluk hukuku nedir?

Komşuluk hukuku, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenleniyor. Sınırları belirlenen hak ve sorumlulukların ihlal edilmesi durumunda ise Kabahatler Kanunu ile Türk Ceza Kanununda yer alan hükümlere göre yaptırımlar uygulanıyor.


Komşuluk hukuku, komşu taşınmaz maliklerinin birbirine karşı hak ve yükümlülüklerini düzenleyen hukuk kuralları bütünü olarak tanımlanıyor. Bu kuralların bir bölümü özel hukuk, bir bölümü de kamu hukuku alanına giriyor.


Özel hukuk alanındaki komşuluk hukuku kuralları hemen bütünüyle Türk Medeni Kanunu’nun ayni haklar bölümünde yer alırken bu kurallar üç türlü yükümlülüğü öngörüyor:


1) Mülkiyet hakkından doğan bazı yetkileri kullanmama yükümlülüğü: Örneğin bir kimse kendi taşınmazında komşusuna zarar verecek yapıları yapamaz, bazı ağaç ve bitkileri dikemez, komşuları rahatsız ede­cek ölçüde koku, toz ve duman çıkaracak, sarsıntı ve gürültü yapacak etkinliklerde bulunamaz. 


2) Katlanma yükümlülüğü: Örneğin...