24 / 04 / 2024

miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir

miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir

Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir?: eş çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar, evlatlık ve alt soy olan kişilerdir....

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!

Miras hukukuna göre; menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi durumunda miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, mirasçılar bu yıl ne kadar vergi ödeyecek?

Üvey çocuğa miras kalır mı?

Miras hukukuna göre; vefat eden bir babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklarına miras kalabiliyor. Peki, üvey çocuğa miras kalır mı?

Miras paylaşımı için nereye başvurulur?

Miras hukukuna göre, mirasçılar kalan mirasın paylaşımı için dava açabiliyor. Davada hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verebiliyor. Peki, ilk etapta miras paylaşımı için nereye başvurulur?

Saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!

Miras hukukuna göre mirasbırakan malvarlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakamıyor. Peki, saklı paylı mirasçı nasıl mirastan mahrum bırakılır? İşte, saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!

İkinci derece mirasçılar kimlerdir?

Miras Hukukuna göre vefat halinde, mirasbırakanın mirası yasal mirasçılarına kalıyor. Yasal mirasçılar yakınlıklarına göre derecelere ayrılıyor. Peki, birinci derece mirasçılar kimlerdir? İkinci derece mirasçılar kimlerdir?

Mirasçıların hakları nelerdir?

Miras hukukuna göre, bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu mal ve haklar yasal mirasçılarına geçiyor. mirasçıların mirası kabul etme hakkı olduğu gibi mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Peki, mirasçıların diğer hakları nelerdir?

Mirasçılardan biri mirası reddederse ne olur?

Miras Hukukuna göre yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. Peki, mirasçılardan biri mirası reddederse ne olur?

Terekenin borca batık olduğunun tespiti davası!

Miras hukukuna göre kendisine borca batık tereke kalan mirasçı, ödeme imkanı olmadığını, terekesinin borca batık olduğunu ileri sürerek tespit davası açabiliyor. İşte terekenin borca batık olduğunun tespiti davası...

Üvey anneden miras kalır mı?

Miras hukukuna göre, vefat eden kimsenin geride bıraktığı mal varlığı yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, üvey anneden miras kalır mı? Üvey anneden miras hangi durumlarda kalır? İşte yanıtı..

Mirasın taksimi davası dilekçe örneği!

Miras hukukuna göre kalan mirasın taksimi için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunulabiliyor. Peki, mirasın taksimi davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte mirasın taksimi davası dilekçe örneği..

Mirastan mal kaçırma dava dilekçesi!

Miras hukukuna göre mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarınını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla malların satışını gerçekleştirebiliyor. Bu durumda mirasçılar dava açabiliyorlar. İşte mirastan mal kaçırma dava dilekçesi!

Mirastan mal kaçırma davası!

Miras hukukuna göre, mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek satışını yaptığı takdirde gerçek mirasçılar mirastan mahrum kalıyorlar. Peki mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat nedenleri!

Miras hukukuna göre miras bırakan yakınlarından istemediği kişileri mirastan ıskat edebiliyor. Bu hukuki işleme mirastan ıskat deniyor. Mirasçının mirastan ıskat yapabilmesi için bazı gerekçeleri olması gerekiyor. İşte mirastan ıskat nedenleri...

miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir Haberi

miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir


Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir?


Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir? sorusu vefat durumunda geride kalan kişilerin merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Miras hukukuna göre yasal mirasçılar eş çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar (oran bakımından evlilik içi çocuklar gibidir), evlatlık ve alt soy olan kişilerdir. Ancak hiç mirasçı bırakmaksızın ölen kişinin mirası devlete kalıyor. 


Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir?


Kan Hısımlığına Dayanarak Yasal Mirasçı Olanlar

1. derece mirasçılar: Mirasbırakanm birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor. 

2. derece mirasçılar: Altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit...