19 / 04 / 2024

miras kalan taşınmaz malda Rızai taksim

miras kalan taşınmaz malda Rızai taksim

Hisseli tapu sahiplerinin taşınmazlarının mülkiyet hakkı için yaptıkları işlemler arasında rızai taksim yer alıyor. Peki, rızai taksim nedir? Müşterek mülkiyete konu gayrimenkullerin rızaen taksiminin vergi mevzuatı karşısındaki durumu nedir?

Miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Miras kalan taşınmazlarda bazı durumlarda tapu intikal işlemleri yapılır. Bu işlem, mirasın mirasçılara devredilmesidir. Belirli aşamalarla gerçekleşen bu işlemde dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Peki miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Miras araştırması nasıl yapılır? Ölen bir kişinin taşınmaz, araç ve para sorgulama işlemi 

Miras araştırması, bir kişinin ölümünden sonra mirasçıları tarafından, taşınmaz, para veya aracının olup olmadığını öğrenmek amacıyla yapılır. Oldukça karmaşık bir süreç olan miras araştırması uygun şekilde yapılmadığında mirasçılar hak kaybına uğrayabilir…

Tapuda miras intikali nasıl yapılır? Miras intikali için hangi belgeler gereklidir?

Tapuda miras intikali, ölen bir kişiden kalan taşınmaz malların, yasal mirasçılarının üzerine geçirilmesi için yapılması gereken en önemli işlemdir. Çünkü intikal işlemini yapmayan mirasçı malların yeni tapu belgesini alamaz. Peki, tapuda miras intikali nasıl yapılır? Hangi belgeler gereklidir? İşte

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde değişiklik bekleniyor!

Emlak sektörü Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik ile ilgili konuşan Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Eksik kalan ve düzenlenmesine ihtiyacı duyulan hususlarda değişiklik bekliyoruz” dedi.

Taşınmaz ticareti yönetmeliğinde değişiklik bekleniyor!

Emlak sektörü Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelikte sektörün ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda değişiklik istiyor. Emlak uzmanı Özelmacıklı, "Eksik kalan ve düzenlenmesine ihtiyacı duyulan hususlarda değişiklik bekliyoruz" diye konuştu...

Taşınmaz ticaretine kolaylık!

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan alınarak satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olacak...

Miras kalan taşınmazları satmak, gelir vergisine tabi midir?

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Bumin Doğrusöz, bugünkü yazısında ''Miras kalan taşınmazları satmak, gelir vergisine mi tabidir?'' sorusunu cevaplandırdı. İşte o haber...

Rize'de miras kalan evi ortadan ikiye bölüp paylaştılar!

RİZE’nin Pazar İlçesi’ne bağlı Suçatı Köyü’nde ölen babalarından miras kalan kesme taş ev, iki kardeş arasında bölünerek paylaşıldı. Kardeşlerden biri kendine düşen bölümü yıkıp yerine yeni ev yapmaya başlayınca ortaya ilginç bir görüntü çıktı.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi cezası 2016!

Veraset ve İntikal Vergisi Yasası gereğince bu vergi miras kalan taşınmaz mallar için mirasçılar tarafından ödeniyor. Vergi için beyan verilmezse ceza kesiliyor. İşte veraset ve intikal vergisi beyannamesi cezası 2016..

Miras kalan evin kirası kime ödenir?

Miras, bir kimsenin vefatının ardında bıraktığı taşınır ve taşınmaz mallar oluyor. Peki, miras kalan evin halihazırda kiradaysa ya da kiraya verilirse ne olur? Miras kalan evin kirası kime ödenir?

Miras kalan evin paylaşımı nasıl olur?

Mirasçı veya mirasçılar gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat ederek miras kalan taşınmazın adına intikal edilmesini isteyebiliyor. Peki, miras kalan evin paylaşımı nasıl olur?

Miras kalan evin tapusu nasıl alınır?

Miras kalan taşınmaz malların intikal işlemleri tüm mirasçılar ile birlikte yapılabileceği gibi, tek bir mirasçı tarafından da yapılabiliyor. Peki, miras kalan evin tapusu nasıl alınır? İşte tapu işlemleri..

Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti için son 5 gün!

Veraset ve intikal vergisi, miras kalan taşınmaz mallar için ödeniyor. Üç sene boyunca senede iki taksitte ödenebilen veraset ve intikal vergisi 2. taksiti için son 5 gün bulunuyor..

miras kalan taşınmaz malda Rızai taksim Haberi

miras kalan taşınmaz malda Rızai taksim

Rızai taksim nedir?

Rızai taksim işlemi ile; Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Bu tespitin yapıldığı sözleşmeye ise “rızai taksim sözleşmesi” deniyor.


Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir özelliği bulunmuyor. Gayrimenkulün hisseli tapu senedi daha önceki hali ile kalmaya devam ediyor.


Hisseli tapulu bir gayrimenkulü satın alırken banka kredisi kullanmak söz konusu olmuyor. Arazi üzerinde hangi bölümün kime ait olduğu belli olmadığı için bu tür gayrimenkulleri satmak da kat irtifaklı ve kat mülkiyetli tapusu olan gayrimenkullere oranla daha güç oluyor.


Müşterek mülkiyete konu gayrimenkullerin rızaen taksiminin vergi mevzuatı karşısındaki durumu

Sayı   09.02.2012/18

Konu Müşterek  mülkiyete konu gayrimenkullerin rızaen taksiminin vergi mevzuatı karşısındaki  durumu

Müşterek mülkiyet şeklinde malik olunan...