25 / 04 / 2024

Mirastan ıskat nasıl yapılır

Mirastan ıskat nasıl yapılır

Miras bırakanın mirasçısını mirastan mahrum bırakmasına mirastan ıskat deniyor. Peki, Mirastan ıskat nasıl yapılır? Mirasta ıskatın hukuki dayanağı nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Mirastan ıskat nedenleri!

Miras hukukuna göre miras bırakan yakınlarından istemediği kişileri mirastan ıskat edebiliyor. Bu hukuki işleme mirastan ıskat deniyor. Mirasçının mirastan ıskat yapabilmesi için bazı gerekçeleri olması gerekiyor. İşte mirastan ıskat nedenleri...

Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Mirastan ıskat; Murisin mirasçısını miras payından mahrum bırakması olarak tanımlanıyor. Ancak mirastan ıskatın gerçekleşmesi için bazı gerekçeler vardır. Mirastan ıskatın gerekçeleri nelerdir? Peki, mirastan ıskat nasıl yapılır?

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan bazıları da “Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?” sorularıdır. İşte bu soruların yanıtları!

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Miras bırakanın mirasçısını mirastan mahrum bırakmasına mirastan ıskat deniyor. Peki, Mirastan ıskat nasıl yapılır? Mirasta ıskatın hukuki dayanağı nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras hukuku kapsamında miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte tüm detaylar..

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!

Mirasbırakan tarafından mirasçılara kalan borç miktarının kalan mirastan fazla olması halinde reddi miras davası açılabiliyor. Peki, Reddi miras dilekçesi nasıl olmalı? İşte reddi miras dilekçe örneği...

Reddi miras beyanı nasıl yapılır? Reddi miras beyanı iptal edilebilir mi?

Reddi miras veya mirasın reddi; yasal ve atanmış mirasçılara bu mirastan sorumlu olmak istememeleri halinde tanınmış bir hak olarak veriliyor. Peki, Reddi miras beyanı nasıl yapılır? Reddi miras beyanı iptal edilebilir mi? İşte tüm detaylar...

Kardeşler mirastan nasıl mahrum edilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Biz eşimle 80’li yaşlardayız. Aile yakınları olarak en yakın kardeşler var. Gayrimenkullerimizin intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetini hayır kurumlarına bağışlamak istiyoruz. Ancak ortak intifa hakkı olmaz diyorlar, bunu nasıl hallederiz?' sorusunu

Miras nasıl bölüşülür?

Mirastan kimin nasıl pay alacağı ve yasal hakların nasıl korunacağı Miras Hukuku'nda açıkça belirtiliyor. Peki, miras nasıl bölüşülür?

Mirastan kalan arsanın vekaleti nasıl yapılır?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu Mirastan kalan arsanın vekaleti nasıl yapılır? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı....

Mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır?

Mirasbırakan kimseler, mirasçılarından mal kaçırma maksadı ile taşınmazlarını mirasçılarına devrederek diğer mirasçılarını miras paylarından mahrum bırakabiliyor. Peki, mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır? İşte yanıtı..

Miras sözleşmesi nasıl olmalı?

Olumlu miras sözleşmesi ve mirastan feragat sözleşmeleri, miras bırakan tarafından yapılabilen miras sözleşmeleri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, miras sözleşmesi nasıl olmalı? Miras sözleşmesi nasıl yapılmalı?

Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?

Mirasbırakanın hakları arasında, mirasçılarından birini veya birkaçını mirasçılıktan çıkarmak da yer alıyor. Peki hangi durumlarda miras bırakan mirasçısını mirastan men edebilir? Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?

Mirastan mahrum bırakma nasıl olur?

Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse mirastan mahrum bırakılıyor. Peki, mirastan mahrum bırakma nasıl olur?

Mirastan ıskat nasıl yapılır Haberi

Mirastan ıskat nasıl yapılır

Mirastan ıskat; murisin mirasçısını, miras payından mahrum bırakması olarak biliniyor. Yani mirasçılıktan reddedilmesi işlemi olarak ifade ediliyor. 

Miras bırakan ve onun saklı paylı mirasçıları arasındaki aile bağının mirasçının olumsuz bir davranışı yüzünden kopması, onun miras sıfatından yararlanmaya layık olmadığını anlamına geliyor ve bu sebeple de mirastan çıkarma işlemi yapılıyor. 

Medeni kanunun 510. Maddesinde de yer aldığı gibi mirasçının miras bırakana ya da onun ailesine karşı ağır ir suç işlemesi mirastan ıskat sebebi olarak biliniyor. Bu suç bir sonuca ulaşmasa da sadece teşebbüs aşamasında kalsa da ıskat sebebi teşkil ediyor. Bu konuda ceza mahkemesince alınmış bir mahkûmiyet kararı zorunlu değil ağır ancak bir suçun işlenmiş olması yeterli oluyor. 

Mirastan çıkarma kanunda iki şekilde öngörülmüş olup şu şekilde belirtiliyor;

Cezai sebebe bağlı olarak mirasçılıktan...