25 / 04 / 2024

müteahhitlerin bilmesi gerekenler

müteahhitlerin bilmesi gerekenler

Bir arsa üzerinde bina inşa etmek için arsa sahipleri ile sözleşme imzalayan müteahhitler bazı sorumlulukları da üstlenmiş oluyor. Peki, bu süreçte müteahhitlerin bilmesi gerekenler nelerdir?

Kentsel dönüşüm müteahhitlerin eline bırakılamayacak kadar önemli! Şehirler nasıl dönüşmeli?

Şehir-Bölge Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Mete Gülbaş, kentsel dönüşüm ve depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm müteahhitlerin eline bırakılamayacak kadar önemli! Peki şehirler nasıl dönüşmeli?

Rusya-Ukrayna savaşı Türk müteahhitlerin yurt dışı hedefini zora soktu!

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin hazırladığı İnşaat Sektörü Analizi Raporu, küresel inşaat pazarında “dünya ikinciliği”ni geri alan Türk müteahhitlerin, Rusya-Ukrayna savaşının etkisi altında kaldığını ortaya çıkardı.

Müteahhitlerin gözü fiyat farkı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren yaptığı açıklamada  gündemden düşmeyen Rusya-Ukrayna savaşıyla müteahhitlerin ağırlaşan maliyet artışı baskısı altında olduğunu dile getirerek,  fiyat farkı müjdesi beklediklerini söyledi.

Türk müteahhitlerin Rusya projeleri savaştan nasıl etkilenecek?

Türk müteahhitlerin, Ocak-Şubat sürecinde yurt dışında 1 milyar 69 milyon 975 bin dolar bedelinde iş üstlendiği açıklandı. 

Müteahhitlerin iş bırakma kararı çimento ihracatını frenledi!

Müteahhitlerin bir süredir çimento fiyatlarında fahiş yükselişler yapıldığı sebebiyle iş bırakma kararını açıklamalarının iki gün sonrasında, çimento ihracatı kısıtlandı. Ticaret Bakanlığı, İhracatı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ kapsamına, çimento ve klinkeri de aldı. 

Türk müteahhitlerin Libya'daki sorunları çözülüyor! 

Libya’nın geniş katılımlı Türkiye ziyareti, yurt dışında iş yapan müteahhitlerin sorunlarını büyük anlamda çözüme kavuşturacak. Yapılan görüşme ile müteahhitlerin 5 milyar dolara yakın alacağı için önemli adımlar atıldı.

Yapı denetimlerinin ve müteahhitlerin incelenmesi için önerge verildi!

Olası bir deprem karşısında yapı denetimlerinin ve müteahhitlerin mesleki sorumluluğu ile ilgili mevzuatların yeterli olup olmadığının incelenmesi için meclise önerge verildi.

Türk müteahhitlerin yurtdışında en çok iş aldıkları 2. ülke hangisi?

Türk-Ukrayna İş Adamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan, yaptığı açıklamada, Türk müteahhitlerin yurtdışında en çok iş aldıkları 2. ülke Ukrayna olduğunu söyledi.

Müteahhitlerin sınırlandırılması yönetmeliği!

Sosyolog Faruk Özcan Müteahhitlerin sınırlandırılması yönetmeliğini değerlendirdi. Özcan, "Müteahhitlerin Sınıflandırılması Yönetmeliği, ülkemiz inşaat sektörünün adeta narkozsuz/bayıltmadan açık kalp ameliyatı yapılmasıdır." dedi.

Türk müteahhitlerin Libya'da yarım kalan projeleri devam edecek!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk müteahhitlerin Libya'da yarım kalan projelerinin devam etmesini sağlayacak mutabakat zaptının yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Türk müteahhitlerin 'Suud' zararı: 3 milyar dolar!

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerilim, en çok Türk müteahhitleri vurdu. Türk müteahhitlerin Suudi Arabistan’da yaşadıkları iş kaybının üç milyar dolara ulaştığı bildiriliyor...

Müteahhitlerin imar müsaade belgelerine 'okuma odası şartı' önerisi!

AVM’lere düşünülen kütüphanelerin sitelere de yapılması için öneri geldi. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gerek belediyeler site inşa edecek müteahhitlerin imar müsaade belgesine, sitenin büyüklüğüne göre bir okuma odası şartı koyacak.

Türk müteahhitlerin teminat mektubu sıkıntısını Türk Eximbank çözecek!

Türk müteahhitlerin uzun süredir dile getirdiği "Eximbank teminat mektubu versin" talebi karşılık buldu. Müteahhitler taleplerini 10 başlık altında topladı. 

müteahhitlerin bilmesi gerekenler Haberi

müteahhitlerin bilmesi gerekenler

Müteahhitlerin bilmesi gerekenler!

Bir arsa üzerinde bina inşa etmek için arsa sahipleri ile sözleşme imzalayan müteahhitler bazı sorumlulukları da üstlenmiş oluyor.


Sözleşmenin imzalanması ile müteahhit arsa sahibine inşaatı, anlaşılan plan ve projeye uygun olarak ve zamanında inşa etmeyi taahhüt etmiş oluyor. Müteahhidin borcu inşaatı ayıpsız, arsa sahibi ile Müteahhit arasındaki sözleşmeye ve yasal düzenlemelere uygun teslim etmek oluyor.


Bu sorumlulukları da yerine getirebilmek için güncel mevzuatları bilmesi gerekiyor. Peki, bu süreçte müteahhitlerin bilmesi gerekenler nelerdir? Müteahhitlerin yararlanacağı kanunlar hangileridir?


Müteahhitlerin bilmesi gereken kanunlar:

Kamu İhale Kanunu ve Mevzuat   

4708 Yapı Denetimi Hakkında Kanun   

3194 İmar Kanunu   

5393 Belediye Kanunu   

5216 Büyükşehir Belediyesi Kanunu   

4857 İş Kanunu   

506 Sosyal Sigortalar Kanunu   

6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu   

4817 Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun   

634 Kat...