26 / 04 / 2024

oturma ruhsatı

oturma ruhsatı

İnşaatı biten bir yapının kullanılabilmesi için oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, oturma ruhsatı nasıl alınır? Oturma ruhsatı için gerekli belgeler nelerdir? İşte yanıtı bu haberde...

İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?

İskan ruhsatı kısaca oturma izni anlamına geliyor. İskan ruhsatı alınmamış evler aslında yasal olarak oturmaya müsait olmuyor. Peki, İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

İzmir'de 4 bin konut kaçak duruma düştü!

İzmir’de yaklaşık 170 dönümlük alanda parselasyon planının iptal olmasından dolayı oturma ruhsatı alınan binalar kaçak duruma düştü. İzmir'de 4 bin konut kaçak duruma düşmüş oldu. 

Oturma izni olmayan ev satın alınır mı?

'Emlak Gurmesi' unvanlı inşaat mühendisi Serdar Dağıstan, konut alımında oturma ruhsatı, kat irtifakı ve kat mülkiyetiyle ilgili detayları paylaştı. İşte o haber....

Yapı oturma izni harcı 2015!

Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanan bir yapıda oturumun başlayabilmesi için yapı oturma izninin alınması gerekiyor. Bu izin de aynı ruhsat gibi belediyeden alınıyor. Peki, yapı oturma izni harcı 2015 ne kadar?

Eski binaya iskan nasıl alınır?

İskan belgesi, ruhsatlı bir binanın projesine uygun olarak bitirilmesi halinde belediye tarafından düzenlenen oturma ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, eski binaya iskan alınır mı? Eski binaya iskan nasıl alınır?

Oturma ruhsatını kim verir?

Tüm inşaat çalışmaları bitirilen ve oturuma hazır hale getirilen taşınmaz malların yasal olarak inşaatının bittiğinin belirtilmesi ve içerisinde oturumun başlaması için oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, oturma ruhsatını kim verir?

Belediye oturma ruhsatı nasıl alınır?

İnşaat çalışmaları biten bir yapıda oturumun başlaması için öncelikle belediyeden oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, belediye oturma ruhsatı nasıl alınır? Belediyeden oturma ruhsatını kim alır?

Yeni ev için oturma izni nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde bina inşası için öncelikle belediyeden ruhsat alınıyor. Ruhsatına uygun bir şekilde inşa edilen yapıların kullanımı için de yine belediyeden oturma izninin alınması gerekiyor. Peki, yeni ev için oturma izni nasıl alınır?

Oturma ruhsatı yoksa ne olur?

Oturma ruhsatı, inşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteren belgeye deniyor. Peki, oturma ruhsatı yoksa ne olur?

Oturma ruhsatı olmayan ev alınır mı?

Oturma ruhsatı, yapının inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra belediyeden alınması gereken yapı kullanma iznine deniyor. Peki, oturma ruhsatı olmayan ev alınır mı? Oturma ruhsatı olmayan ev alınırsa ne olur?

Oturma ruhsatını kim alır?

Ruhsatı alınmış binalar için İmar Müdürlüğü'nden alınan belgeye oturma ruhsatı deniyor. Yapı hakkında tüm bilgilere oturma ruhsatında yer veriliyor. Peki, oturma ruhsatını kim alır?

Bina oturma ruhsatı nasıl alınır?

Bina oturma ruhsatı; ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge olarak tanımlanıyor. Peki, bina oturma ruhsatı nasıl alınır? Bina oturma ruhsatı nereden alınır?

Oturma ruhsatı masrafı!

Oturma ruhsatı, gayrimenkulün tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediyece verilen bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma ruhsatı masrafı ne kadar?

oturma ruhsatı Haberi

oturma ruhsatı

Oturma ruhsatı için gerekli belgeler nelerdir?

İnşaatı biten bir yapının kullanılabilmesi için oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınan oturma ruhsatı için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor.


Gerekli evraklar temin edilerek belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerine başvuruluyor. Bu birim tarafından incelemeler gerçekleştiriliyor.


Yapının, inşaat çalışmalarına başlamadan önce onaylanan projesine uygun olarak inşe edilmesi durumunda oturma ruhsatı veriliyor. Uygun inşa edilmeyen yapılara oturma izni verilmiyor.


Ayrıca oturma ruhsatı olmayan daire kullanıcılarını ciddi yaptırımlar bekliyor. Ayrıca bu dairelerin elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları da yüksek fiyat tarifesinden hesaplanıyor.


Oturma ruhsatı için gereken evraklar belediyeden belediyeye değişmek ile birlikte şu şekilde sıralanıyor:


- Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom...